Senaste gången som WGA gick ut i strejk var 2007 och då var det många tv-serier och program som fick göra uppehåll. Foto: TT

Manusförfattarstrejk kan påverka tv-serier

Publicerad

Över 96 procent av de röstande medlemmarna i fackförbundet Writers guild of America, WGA, för manusförfattare i Hollywood har röstat ja till att gå ut i strejk.

Under tisdagen återupptas förhandlingarna mellan WGA och företrädare för film- och tv-branschen i Alliance of motion picture and television producers (AMPTP) och om inte förhandlingarna gå i lås kan WGA:s strejk inledas så snart som den 2 maj, då det tidigare kontraktet löper ut, skriver Variety.

Strejken kan få stora konsekvenser för tv-utbudet. Senaste gången som WGA gick ut i strejk var 2007 och då varade den i hundra dagar, vilket gjorde att flera tv-serier och program fick göra uppehåll.

Orsaken till att över 96 procent av WGA:s medlemmar röstat för en strejk är främst att manusförfattarna är missnöjda med lönen, pensionsavtalen och sjukvårdsförmånerna i det nya avtalet som föreslås av AMPTP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.