”Mare of Easttown” gör upp med gamla kvinnoideal

Uppdaterad
Publicerad

Deckarthrillern Mare of Easttown gör just nu internationell succé på streamingtjänsten HBO. Serien har hyllats för dess ovanligt starka kvinnoskildringar, inte minst huvudpersonen småstadspolisen Mare som tillåts både se trött, sliten och medelålders ut.

Det är världsstjärnan Kate Winslet som spelar småstadspolisen Mare Sheehan, en kvinna med både barnbarn och kärleksliv. Enligt Kate Winslet var det viktigt att låta sin karaktär inte bara vara en mångbottnad person utan också att hon skulle få se ut som en ”riktig” medelålders kvinna.

Vägrade låta sig retuscheras

Därför vägrade hon bland annat att retuschera bort sin utbuktande mage i en sexscen och skickade tillbaka seriens annonsbild två gånger då hon tyckte den visade för lite av hennes rynkor.

Kate Winslets rolltolkning och utseende har lett till reaktioner runt om i världen och även i Sverige har hon fått beröm för sitt agerande.

– Hon är en fantastisk förebild. Det är väldigt viktigt att vi kvinnor får åldras utan att påtvingas någon ungdom som vi inte har, säger skådespelaren Helena Bergström till SVT.

För få roller för ”äldre” kvinnor

Helena Bergström menar det fortfarande finns för få bärande roller för medelålders och äldre kvinnor inom svensk filmindustri.

Även Svenska Filminstitutet som nyligen publicerat en rapport om jämställdhet håller med om att film- och tv-industrin fortfarande har problem med ”ålderism”.

– Kvinnor och män börjar få huvudroller i 17-årsåldern men när kvinnor är 33 slår de i taket, säger Anna Serner, VD på Svenska Filmintitutet.

Helena Bergström som var aktiv under ”Tystnad Tagning” och som regisserat den feministiska succéföreställningen ”no more Fucks to give” med Mia Skäringer menar att det är viktigt att fortsätta i Kate Winslets spår men också att erbjuda publiken många olika kvinnoroller och utseenden.

– Det här är tycker jag en slags fortsättning på diskussionen i svallvågorna av hela Metoo-uppropet. Vi ska få vara fula, arga, snälla, gulliga, sexiga. Vi ska få vara allt precis som männen har fått vara, säger Helena Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.