Maria Ressa i september 2020. Foto: AP/TT

Maria A Ressa får Tucholskypriset – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Maria A Ressa får PEN:s Tucholskypris för sitt författarskap och arbetet med den filippinska nättidningen The Rappler. Hon dömdes till fängelse i juni i år.

Filippinsk-amerikanska Maria A Ressa tilldelas Tucholskypriset ”För hennes motstånd när det fria ordet inskränkts. För hennes mod att möta hot, hat och trakasserier”, skriver PEN i ett pressmeddelande.

Ressa startade sajten The Rappler för åtta år sedan och där gjordes flera avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Hon dömdes till fängelse i mellan sex månader och sex år i juni i år, för ”förtal på nätet” sedan hon publicerat en artikel i vilken Filippinernas president Rodrigo Dutertes maktutövning granskats.

Prisutdelningen äger rum utan publik på Bonniers konsthall i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november kl 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.