Foto: TT

Maria Källsson lämnar Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Maria Källsson slutar som mässansvarig för Bokmässan under hösten. Källsson har jobbat med Bokmässan sedan 2012 och har själv valt att lämna sitt uppdrag, enligt ett pressmeddelande.

”Jag är stolt och glad över att vi lyckades genomföra en bra Bokmässa i år trots de särskilda omständigheterna”, säger Maria Källsson i pressmeddelandet.

Bokmässan har fått hård kritik de senaste åren för att den tillåtit den högerextrema tidningen Nya tider att ställa ut på mässan – något som ledde till ett flertal alternativa litteraturmässor i Göteborg som pågick samtidigt den ordinarie Bokmässan.

Bokmässan 2017

Ett stort antal författare valde att bojkotta årets Bokmässa med anledning av Nya tider. Tidningen har ställt ut på mässan 2016 och 2017.

Sjunkande besöksantal

I år planerade nazistiska NMR att tåga utanför Svenska mässan samtidigt som Bokmässan pågick. Demonstrationen kunde slutligen inte genomföras, men kan ses som ytterligare en bidragande faktor till att besökarantalet i år sjönk med ungefär 25 procent – något som ledde till att ett tiotal förlag sammanställde en kravlista.

Maria Källsson tillträder vid årsskiftet som vd för Tillväxt Lidköping som arbetar för att marknadsföra Lidköping och utveckla näringslivet i staden.

Kulturnyheterna har sökt Bokmässan och Maria Källsson, som inte vill ge ytterligare kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2017

Mer i ämnet