Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Situationen är fortsatt densamma” – Hör Maria Sur om att familjen är kvar i Ukraina. Foto: SVT/Helin Pakdemir/Stina Stjernkvist

Maria Sur gör comeback i Melodifestivalen: ”Vill visa vem jag är som artist”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året röstades ukrainska Maria Sur direkt till final med en stark ballad om att inte ge upp sina drömmar. Nu är hon tillbaka i Melodifestivalen med en klubbig danspop-låt.

– Det kommer att vara roligt att visa en annan sida av mig som artist, säger hon till SVT.

I förra årets Melodifestival fick Maria Sur stor uppmärksamhet då hon knappt ett år tidigare flytt till Sverige från Ukraina efter Rysslands invasion.

Då tävlade hon med bidraget ”Never give up” som handlade om hennes berättelse och att fortsätta följa sina drömmar, oavsett motgångar.

Melodifestivalen 2024

Årets bidrag har fortfarande samma kraftfulla attityd, menar Maria Sur. Men nu vill hon förmedla budskapet om att respektera sig själv. Hon hoppas att den som lyssnar känner mer självförtroende.

– Jag vill inte bara förknippas med berättelse, så det betyder verkligen mycket för mig i år att visa vem jag är som artist, säger hon.

”Gör mig verkligen lycklig”

Sedan hösten 2023 har hon pluggat svenska på SFI samtidigt som hon läser musik på distans vid universitetet i Kiev.

Hon berättar att det betyder mycket för henne att hon får ställa upp i Melodifestivalen igen.

– Jag är så glad att Sverige ger mig dessa möjligheter. Jag har blivit stöttad här som en svensk och jag har fått så mycket kärlek – och det gör mig verkligen lycklig.

Har du övervägt att ställa upp i Ukrainas version av Melodifestivalen?

– Jag tänkte på det, men jag började bygga min karriär här i Sverige. Det skulle inte vara en bra tidpunkt att göra det just nu.

Förra året berättade Maria Sur för SVT att hon fortfarande hade familj kvar i Ukraina och att hon inte hade träffat sin pappa på åtta månader. Hör hur situationen ser ut för henne nu i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet