Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han ville verkligen att hans barn skulle vara på en trygg plats” – Maria Sur och hennes mamma flydde från Ukraina för nio månader sen, kvar i landet är hennes pappa. Foto: Daniel Wyser/SVT

Ukrainska Maria Sur: ”Pappa är stolt”

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Maria Sur flydde från Ukraina tillsammans med sin mamma efter Rysslands invasion. Hon har ännu familj kvar i hemlandet. Nu tävlar hon i Melodifestivalen och med bidraget ”Never give up” har hon på förhand favorittippats.

Vägen till melloscenen har varit lång för Maria Sur. I samband med att kriget i Ukraina bröt ut tvingades hon fly sitt hemland och lyckades tillsammans med sin mamma ta sig till Sverige, efter ett initialt stopp i Polen.

– Vi tänkte att kriget snart skulle vara över så att vi kunde återvända hem, säger hon till SVT.

Melodifestivalen 2023

Insikten om att så inte skulle bli fallet var chockerande och tog hårt, berättar hon. Med bidraget ”Never give up” vill hon förmedla budskapet om att stå ut och fortsätta framåt, oavsett motgångar.

– Låten handlar mycket om mig själv, och att aldrig ge upp har varit mitt motto nästan hela livet.

Har familj kvar i Ukraina

Maria Sur har fortfarande familj och vänner kvar i hemlandet, märkbart berörd berättar hon att hon inte träffat sin pappa på åtta månader.

– Det var ett väldigt svårt beslut att lämna delar av vår familj, för vi är så nära varandra. Men han ville att hans barn skulle vara på en säker plats med en trygg framtid.

Men bland svårigheterna upplever hon ett stort stöd från alla i sin närhet, främst sina föräldrar. Något som alltid varit närvarande gällande hennes musikdrömmar. Att hon nu är med i Melodifestivalen har gjort hennes största fan stolt.

– Pappa är så stolt och glad för min skull, säger hon.

Favorittippad

18-åringen är en av spelbolagens förhandsfavoriter gällande att vinna hela tävlingen. Och om så skulle bli fallet axlar hon gärna rollen som Sveriges bidrag i Eurovision song contest i maj.

– Jag identifierar mig som ukrainsk och jag har inte varit här i Sverige så länge. Men jag har redan träffat så många underbara personer här som hjälp mig så mycket och gett mig bra möjligheter. Så det hade varit en ära för mig att representera Sverige i Eurovision.

Hör Maria Sur om att lämna livet och sin pappa i Ukraina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2023

Mer i ämnet