Mario Vargas Llosa Foto: TT bild

Mario Vargas Llosa kritiseras för att skylla journalistmord på pressfriheten

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa har rört upp känslor genom att säga att morden på mexikanska journalister hänger ihop med den utvidgade pressfriheten. Nu vänder sig journalister mot den peruanske författaren.

Över hundra journalister har mördats i Mexiko under de senaste tio åren. Något som enligt Vargas Llosa kan vara ett tecken på att pressfriheten ökat. Det rapporterar brittiska The Guardian.

”Att över hundra journalister mördats kan till stor del skyllas på dagens pressfrihet som tillåter journalister att säga saker som inte var tillåtna tidigare”, sa han under en intervju med den mexikanska radioprogramledaren Carmen Aristegui.

Jenaro Villamil, reporter på veckotidningen Proceso, är en av många som gett uttryck på sociala medier för sin ilska över Mario Vargas Llosas uttalande. ”Inte ett ord av empati för de mördade journalisterna och än mindre någon reflektion vad det gäller organiserad brottslighet” twittrade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.