Foto: Folkets bio

”Marknadens lag”

Uppdaterad
Publicerad

I en tid med pissiga anställningar och klena fack nedmonterar marknadens lag solidariteten och förvandlar människor till angivare. Det är den mörka sensmoralen i franska ”Marknadens lag” som Kristoffer Viita aldrig vill se igen.

Min lista på ”bra filmer jag aldrig vill se igen” uttökas med en titel. Liksom svenska ”Äta, Sova, Dö” eller i princip alla filmer av de belgiska bröderna Dardennes är fransmannen Stéphane Brizés ”Marknadens lag” en ultrarealistisk studie i det samtida klassamhällets förtryck.

Thierry har fått kicken från fabriken han jobbat på hela sitt liv och kastas ut i en förnedrande tillvaro av arbetslöshet som snart börjar fräta på hans privatliv. Thierrys gamla jobbarkompisar vill göra rättssak av de dåligt underbyggda nedskärningarna men Thierry är helt enkelt för trött. Vem orkar göra revolution om ens tillvaro består av att svara på frågor som ”kan du tänka dig att jobba för en mycket lägre lön?” och ”kan du sälja din lägenhet?”.

Arbetsförmedlingens jobbsökarkurs blir ren vuxenmobbning när allt från Thierrys röstläge till hans kroppsspråk dissekeras och kritiseras i grupp. En av många scener som dras ut i oändlighet för att maximera en slags ”dålig stämning”. Ibland funkar det för att spä på realismen men ibland är det misstänkt utfyllnad.

Så småningom får Thierry jobb som säkerhetsvakt på ett varuhus. Han jagar inte bara snattare utan även sina kollegor. Chefen är missnöjd med det låga antalet förtidspensioner  och beodrar Thierry att leta efter folk att avskeda för minsta lilla mygel. Således är cirkeln sluten. I en tid med pissiga anställningar och klena fack nedmonterar marknadens lag solidaritet och förvandlar människor till angivare, är den mörka sensmoralen.

Thierry får vi inte direkt lära känna. Han går på styrdanskurs med sin fru, han har en son med CP. Vincent Lindon förkroppsligar verkligen känslan av ”jag har förlorat”. Ändå är Thierrys inre liv en gåta. Kanske ska hans likgiltighet säga något om hur arbetet dödar hans själ, men det är en lite för bekväm förklaring. 

”Marknadens lag” är förstås lika bottenlöst humorbefriad som andra filmer i genren men tyvärr sällan lika drabbande.
Jag har inte sett Måns Månssons ”Yarden” än, men om du bara måste se EN deppig film om Europas hjärtlösa behandling av arbetarklassen tror jag att den är snäppet bättre.

”Marknadens lag”

Visa

Betyg: 3

Regi: Stéphane Brizé

I rollerna: Vincent Landon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet