Folkmassan marscherade till regeringsbyggnaden där de skanderade slagord. Foto: TT

”Maffia, maffia”: Tiotusentals slovaker demonstrerade efter journalistmord

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals slovaker gick på fredagen ut på gatorna för att protestera efter att en granskande journalist och hans flickvän skjutits till döds i sitt hem.

Den slovakiska journalisten Ján Kuciak och hans partner Martina Kusnirova dödades i sitt hem utanför Bratislava förra veckan. Efter dubbelmordet har bland annat den syditalienska maffian 'Ndranghetan pekats ut och flera italienska affärsmän med misstänkta kopplingar till 'Ndranghetan har gripits.

Under fredagen gick tiotusentals slovaker ut på gatorna i flera städer runt om i landet för att kräva att myndigheterna utreder misstankar om korruption på hög politisk nivå.

Journalistmordet i Slovakien

Presidenten höll tal

Enligt nättidningen som Ján Kuciak var verksam vid, ska det bara i Bratislava ha samlats upp till 25 000 personer i en kombinerad demonstration och ljusvaka där också presidenten Andrej Kiska höll ett tal som följdes av en tyst minut. På bilder från demonstrationen ser man hur folkmassan skanderar ”maffia, maffia” utanför regeringsbyggnaden i Bratislava.

Ján Kuciak höll på med en granskning om länkar mellan slovakiska politiker och affärsmän med misstänkta band till den syditalienska maffian 'Ndranghetan när han mördades.

Åklagaren: 'Ndranghetan är kapabel

Sju personer frihetsberövades av slovakisk polis tidigare i veckan och de ska ha på något vis ha figurerat i Ján Kuciaks granskning.

Åklagaren Nicola Gratteri i italienska Kalabrien, där 'Ndranghetan verkar, säger till medier att det är ”troligt” att maffian ligger bakom morden.

– Det är uppenbart att 'Ndranghetan är kapabel till detta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet