Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranterna bildar mänsklig kedja runt Slovakiska public service i protest mot ett förslag att förstatliga medierna. Foto: Pavol Zachar

Demonstranter omringar public service-byggnaden för att rädda journalistiken: ”Händerna bort”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har hundratals slovaker bildat en mänsklig kedja runt landets public service-byggnad. Kedjan har bildats i protest mot ett förslag på förändringar av public service-bolaget RTVS som man befarar kan leda till total statlig kontroll.

– Vi vill inte leva i ett ofritt land, säger en av demonstranterna.

Det slovakiska oppositionspartiet har organiserat demonstrationer i hela landet mot regeringens förslag att stöpa om public service-bolaget. Förslaget ser man som ett försök att förstatliga och ta över bolaget.

Under den senaste demonstrationen bildade hundratals slovaker en mänsklig kedja runt public service-byggnaden.

Journalistmordet i Slovakien

Förslaget går ut på att tv- och radiobolaget RTVS ska ersättas av en ny organisation som ska väljas av regeringsföreträdare. Regeringen skulle då också ha rätt att sparka direktören för bolaget, utan att behöva uppge en orsak.

Det är Slovakiens kulturminister Martina Šimkovičová som lagt fram förslaget. Hon tillhör Slovak national party som beskrivs som ett ytterhögerparti och är en del av koalitionsregeringen. Šimkovičová menar att ett övertagande är nödvändigt, då hon anser att public service-medier är partiska.

”Våra liv står på spel”

Förslaget har mötts av hård kritik. Tidigare har oppositionspartiet organiserat stora demonstrationer i såväl huvudstaden Bratislava som staden Košice. Även landets president Zuzana Čaputová har kritiserat förslaget.

Slovakiska journalister menar att det är en attack mot det fria ordet.

Under protesten utanför public service-byggnaden har demonstranterna skanderat ”Händerna bort från RTVS” och ”Vi tänker inte ge er RTVS”.

– Jag tycker att det är viktigt att medier inte sprider desinformation på statens order, säger en av demonstranterna i till nyhetsbyrån AP. En annan menar att det handlar om liv:

– Vi måste säga ifrån. För det är inte bara våra liv som står på spel utan också våra barns liv, och vi vill inte leva i ett ofritt land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet