Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionspolitikern Igor Holéczy (SP) är orolig för demokratin i landet. Till höger syns en teckning av kulturminister Martina Šimkovičová, som vill förstatliga public service, avbildad. Foto: EBU

Tusentals demonstrerade mot förslag om att public service ska bli statligt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har tusentals slovaker i huvudstaden Bratislava och staden Košice protesterat på gatorna. Demonstrationerna gäller ett förslag på förändringar av public service-bolaget RTVS som man befarar kan leda till total statlig kontroll.

Det slovakiska oppositionspartiet arrangerade demonstrationer på flera håll i landet mot regerings förslag att stöpa om landets public service-bolag.

Slovakiens kulturminister Martina Šimkovičová har lagt fram ett förslag som går ut på att tv- och radiobolaget RTVS ska ersättas av en ny organisation. Regeringsföreträdare skulle välja direktören, som de också skulle ha rätt att sparka utan att uppge varför, skriver nyhetsbyrån AP.

Journalistmordet i Slovakien

Prorysk politik

Martina Šimkovičová blev minister i premiärminister Robert Ficos regering i slutet av 2023. Ficos vänsterparti Smer vann förra året och har enligt AP gått till val med en politik som är pro-rysk och anti-amerikansk.

Fico är känd för att göra utspel mot journalister och fick lämna makten 2018 efter mordet på journalisten Jan Kuciak. Kuciak skrev om korruption i regeringen och efter hans död var det inte längre politiskt möjligt för Fico att stanna vid makten.

Den tidigare tv-journalisten Martina Šimkovičová är medlem i ytterhögerpartiet Slovak national party och avskedades från tv-kanalen Markiza efter att ha skrivit hatiskt om flyktingar på Facebook.

Efter det gick hon över till att arbeta för en tv-kanal känd för att sprida desinformation, skriver Deutsche Welle.

Covid och Ukraina

I januari, då hon tillträtt som kulturminister, meddelade hon att ett tidigare förbud mot att samarbeta med Ryssland och Belarus skulle hävas, skriver Kyiv Independent.

När det nya förslaget om att förändra public service-bolaget presenterades på en presskonferens sade Šimkovičová att det är oacceptabelt att bolaget inte ”tillåter olika åsikter”.

– Länge var bara ett synsätt tillåtet i mainstream media när det gäller ämnen som covid eller Ukraina, sade hon, skriver Reuters.

RTVS ingår i det europeiska public service-samarbetet EBU, vars generaldirektör förhållit sig kritisk.

”Det här är ett illa dolt försök att göra det slovakiska public service-bolaget till ett statskontrollerat mediahus”, säger Noel Curran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet