Mässans största besvikelse: Ibland bespetsar man sig särskilt på någon som sedan inte kommer. Var seminarierubriken alltför utmanande? Vissa cirklar vill inte bli slutna!
Mässans ståtligaste poet: I år är det hundra år sedan Rabindranath Tagore fick nobelpriset och jubileet uppmärksammas på Bokmässan av nutida bengaliska poeter. Den ståtlige mannen i vitt är Nirmalendu Goon och vid hans högra sida – vänstra från oss sett – poetkollegan Muhammad Samad.
Blivande ledamot: Litteraturen klarar sig nog på egen kraft, men visst har den och inte minst läsarna glädje av översättare och kritiker, vägledare in i främmande världar. Här två mässgäster, översättaren Anders Bodegård och kritikern Sara Danius, snart ny akademiledamot.
Mässans modeord: Årets modeord på bokmässan är ”scen”. Förutom litteraturscener finns det en barnscen, debattscen, digitalscen och matscen. Och så denna lilla scen för film och foto.
Mässans kontraster: Rumänien har den största landsmontern och strax intill finns en av de allra minsta, Grönlands.
Allt är inte böcker: Afghan women empowering program som vill stärka afghanska kvinnors makt och rättigheter, ställerut på bokmässan. Rätten för flickor att gå i skola är en del av programmet.
Mässans snyggaste monter: Jag säger inte vem som har den men det är en utställare som år efter år har den häftigast designade montern på Bokmässan. Dags för en utmanare!
Mässans piggaste plats: Torsdag morgon, innan seminarierna börjat, är det redan fullt på internationella torget! Öppet för alla, med gratis frukost.
Mässans mest nobelpristippade författare: Rumänien är tyngdpunkt på bokmässan. Mircea Cartarescu, svårfångad på väg bort från vimlet, invigningstalade. Kanske årets nobelpristagare.