Ett meddelande om att sajten stängs på grund av hot möter hemsidans besökare. Foto: Sajtkoll.se

Mediegranskande sajt stängs efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Sajtkoll.se skulle skilja på riktiga nyhetssajter och satir- och hatsajter. Efter tre dagar stängs nu sidan efter en omfattande hatkampanj.

Den mediegranskande hemsidan Sajtkoll lanserades på måndagen för att hjälpa användare i sociala medier att skilja nyhetssajter från satir- och hatsajter.

– Jag började arbeta med projektet efter att jag under vintern hade sett hur många personer av misstag hade spridit eller trott på uppgifter på satir- eller hatsajter som var uppenbart falska. Det är många som har svårt att veta vilka sajter man kan lita på, säger grundaren Kolbjörn Guwallius till tidningen Journalisten.

Stängs efter tre dygn

Men på torsdagen, tre dagar efter att projektet sjösatts, meddelar Guwallius att de lägger ned projektet av säkerhetesskäl.

”Anledningen är den stora mängden hatiska och hotfulla kommentarer vi har fått ta emot och hackerattackerna mot sajten”, skriver Sajtkolls medarbetare på hemsidan.

Familjen hotad

I intervjun med tidningen Journalisten uppger Guwallius att drevet från högerextrema organisationer var mer omfatttande än man räknat med, och att de saknar de ekonomiska resurser som krävs för att garantera medarbetarnas säkerhet. Bland annat har Guwallius familj kartlagts av näthatarna.

Sajten kan eventuellt lanseras på nytt i framtiden med en ny ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet