Aslı Erdoğan tar emot Tucholskypriset i sin frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

I dag får den turkiska författaren Aslı Erdoğan i sin frånvaro ta emot Tucholskypriset som delas ut till förföljda eller hotade publicister. Sedan i augusti sitter hon i fängelse anklagad för samröre med terrorister. Detta för att hon skriver för en prokurdisk tidning. Nu växer oron för att Turkiets president försöker exportera sin syn på pressfrihet till andra europeiska länder.

– På tre månader har allting förändrats i Turkiet, jag kan inte förklara hur det har blivit så här. Turkar som stödjer kurder och som skriver om konflikten arresteras. Aslı var en av dem. När du skriver om fred kan de anklaga dig för terrorism, säger Aysegül Tözeren, vän med pristagaren Aslı Erdoğan.

Sedan det misslyckade kuppförsöket i juli har mycket förändrats i Turkiet. Tidningar har stängts ner och just nu sitter 145 journalister i fängelse. Aslı Erdoğan skulle i dag ha tagit emot Tucholskypriset som svenska PEN delar ut till hotade publicister. Men sedan i augusti sitter hon frihetsberövad anklagad för samröre med terrorister eftersom hon jobbat för den prokurdiska tidningen Özgür Gündem.

– När hon greps kom 20 poliser hem till henne. Det här är nonsens, hon är en författare, säger Aysegül Tözeren.

”Rättigheterna satta under press”

Vid kvällens prisceremoni kommer istället vännen Aysegül Tözeren och Aslı Erdoğan mamma att ta emot priset. Sedan hon greps har Aslı Erdoğan fått träffa sin mamma en gång i veckan. De ser varandra genom en glasruta och pratar i en telefon.

– Att få ett sådant här straff för sina åsikter är obegripligt. I en demokrati så måste det finnas åsikts- och yttrandefrihet. Men tyvärr är rättigheterna satta under press i Turkiet, säger Mine Aydostlu, mamma till Aslı Erdoğan.

Turkiets president Erdoğan har satt pressfriheten under hårt tryck och journalisten Kurdo Baksi menar han nu vill försöka exportera sin syn på yttrandefriheten till övriga Europa.

”Vill tysta kritiska röster”

Efter att Kurdo Baksi och Murat Kuseyri skrivit ett öppet brev till ett hotell i Sverige och stoppat en planerad föreläsning med en AKP-parlamentsledamot hotar nu politikern journalisterna med en stämning.

– Jag och min kollega blev felaktigt citerade. Man satte en rubrik på en text som jag skrivit och som inte stämmer. Det var den turkiska nyhetsbyrån som är Erdoğanvänlig som spred texten. Erdoğan vill egentligen tysta ner alla oberoende och kritiska röster runt om i hela världen.

Frågan är vad omvärlden kan göra för att stödja det fria ordet i Turkiet. Kanske kan ett pris till Aslı Erdoğan inte hjälpa situationen, men vi känner oss åtminstone inte ensamma då, säger Aysegül Tözeren.

– Det här är symboler för internationell solidaritet. Att vara isolerad och ensam i ett land, det är samma sak som att vara fängslad, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer