• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

En mosaik av krigets inferno

Publicerad

Hur skildrar man ett liv i upplösning? Som aldrig mer blir sig likt? SVT:s Mellanösternfotograf Niclas Berglund har arbetat i flera år i Syrien, Turkiet och Irak och visar nu sina dokumentära bilder på Galleri Kontrast i Stockholm.

Med utställningen ”Det här är vad vi flyr ifrån” vill han skapa en förståelse för den förödelse som tvingar miljontals människor på flykt – och ge en inblick i sin vardag som krigsfotograf. En vardag som för Niclas Berglund innebär ett konstant möte med mänsklig förtvivlan, våld och död.

– När jag är på plats som fotograf fungerar kameran lite som ett filter. Jag är så fokuserad på inställningar, tekniken och att få alla de bilder som gör att jag kan berätta historien på rätt sätt.

”Närmar mig inte förblödande barn”

Men ibland är det svårt att värja sig, berättar han. Under ett jobb i östra Mosul 2016 hamnade Niclas Berglund och Mellanösternkorrespondenten Stefan Åsberg mitt i krigets brinnande inferno. Islamiska Staten hade riktat flera granater mot en vattenkälla, dit många barn skickades att hämta dricksvatten åt sina familjer.

Nu rusade ambulanser med förblödande barn mot platsen där Niclas Berglund och Stefan Åsberg befann sig.

I sådana lägen är han noggrann med vart han riktar kameran.

– Jag är väldigt försiktig med mina bilder. Jag närmar mig inte barn som ligger och blöder till döds – istället försöker jag berätta historien på andra sätt.

Handlar om att bygga förtroende

Och utställningen vittnar just om krigets konsekvenser – utan det råa våldet. Istället är människan ofta i centrum. En ung flicka i sin stads ruiner, en pappa som förtvivlat gråter över ett förlorat barn, en man som bär sin gamla mamma på ryggen längs med en evighetslång landsväg; de smala, nakna fötterna hjälplöst hängande.

Bilder som vittnar om att ett förtroende har upprättats mellan fotograf och människa. Niclas Berglund har fått komma nära.

– Det finns alltid en språkbarriär eftersom jag ju inte pratar arabiska, men man kommer väldigt långt med kroppsspråk och ögonkontakt. Jag närmar mig människor försiktigt, och tar aldrig många bilder på en gång. Det handlar väldigt mycket om att bygga tillit.

”Efteråt fungerar inte filtret”

Inslaget från östra Mosul skakade om Niclas Berglund och Stefan Åsberg, som i en stark ståuppa återgav händelserna med gråten i halsen.

– Man kastas rakt in i infernot som är helt fruktansvärt och jag försöker fånga allt som jag behöver. Sen kommer jag hem till hotellrummet och ska ta hand om allt det här materialet, och då kommer den här stunden där jag börjar reflektera på ett annat sätt. Då funkar inte det där filtret längre, säger Niclas Berglund.

Utställningen ”Det här är vad vi flyr ifrån” öppnar idag på Galleri Kontrast i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer