Foto: Jessica Gow/TT

ETC betalar tillbaka delar av tidigare presstöd

Publicerad

Tidningskoncernen ETC krävdes förra året på att återbetala 8 miljoner kronor i presstöd som bedömts som felaktigt. Tidsfristen för skulden löpte ut i månadsskiftet, och enligt Medierna i Sveriges Radio har ETC betalat in 300.000 kronor av skulden till Myndigheten för press, radio och TV. Nu hoppas koncernen på en avbetalningsplan.

I höstas granskade Presstödsnämnden upplagorna för Dagens ETC och koncernens numera nedlagda lokaltidningar i Jönköping och i Umeå. Granskningen visade att ETC mottagit ett för högt presstöd på grund av att de delat ut ett stort antal så kallade gåvoprenumerationer gratis. Med anledning av detta krävs tidningskoncernen på åtta miljoner kronor i återbetalningar.

Nu har en summa på 300.000 kronor betalats in som första avbetalning till Myndigheten för press, radio och TV, rapporterar SR:s Medierna.

Vill betala tillbaka 4 miljoner

Sedan tidigare har ETC:s ägare, Johan Ehrenberg, betonat att koncernen endast tänker betala tillbaka 4 miljoner kronor, gällande Dagens ETC, då de andra tidningarna numera är nedlagda. Till Medierna säger han att han förutsätter att Presstödsnämnden kommer godkänna koncernens begäran om avbetalning.

Tidigare i år startade tidningen en insamling för att klara av inbetalningen. I fredags, den 31 augusti, meddelade tidningen att de då uppnått nästan fyra miljoner kronor i insamlade medel, 3 587 400 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer