OS på TV – en svindlande ekonomisk historia

Uppdaterad
Publicerad

OS kommer inte att visas på SVT det närmsta decenniet. Sändningarna från Rio kan beskådas i TV3 och i Viasats kanaler. Rättigheterna till kommande spel har, för miljardbelopp, köpts av bolaget Discovery. SVT Sports publiceringschef menar att den minskade räckvidden för OS-sändningarna är ett demokratiproblem.

TV:s betydelse för de olympiska spelens utveckling och popularitet är oöverskådelig. Försäljningen av tv-rättigheterna har varit en ofantlig kassako för IOK, Internationella Olympiska Kommittén. Om man vänder på steken ser man att idrottstävlingar och i synnerhet OS, också haft en central roll i TV-historien. ”Det första stora genombrottet för tv, i Sverige, skedde i samband med fotbolls-VM 1958”, som Åsa Edlund Jönsson, Sportchef på SVT poängterar

Mellan 1960 och 2012 har OS visats i SVT. Många av sändningarna kvalade in som så kallad lägerelds-tv, det vill säga sändningar som samlar stora delar av befolkningen.

”Det publika behovet är stort”

De 31:a olympiska sommarspelen pågår nu för fullt i Rio de Janeiro, men cirka en och en halv miljon tittare i Sverige kan inte se OS på broadcast-tv. Rättigheterna att visa spelen i Sverige ägs av mediebolaget MTG, som köpte dem inför vinter-OS i Sotji 2014. OS visas i år därför i de MTG-ägda kanalerna TV3 och Viasat, kanaler som inte hela Sveriges befolkning har tillgång till.

– Det är inte viktigt att det är SVT som visar OS men det är viktigt att så många som möjligt får och kan ta del av de stora idrottsevenemangen. Det publika behovet är stort när det gäller stora idrottsevenemang, säger Patric Hamsch, publiceringchef på SVT Sport. 

SVT har inte råd

OS i TV har med tiden blivit en rejält dyr historia. När tv-sändningarna startade på 1960-talet betalade det amerikanska tv-bolaget CBS motsvarande 3.6 miljoner kronor för tv-rättigheterna. När bolaget NBC nyss köpte rättigheterna att sända OS från 2020 till 2032 landade prislappen på 70 miljarder. I en sådan budgivning har ett public service-bolag som SVT svårt att hävda sig. Och det kommer att dröja innan SVT kan visa ett olympiskt spel igen. Mediejätten Discovery Communication, som i Sverige äger Kanal 5, 9 och 11 samt Eurosport, har köpt tv-rättigheterna för hela Europa för 12 miljarder kronor fram till 2024.  

– Ser man på sändningarna av pågående OS och vilka som kan ta del av dem upptäcker man att det finns vissa klass- och demokratiaspekter. Alla har inte tillgång eller möjlighet att ta del av OS idag. På sikt blir det ett demokratiproblem, säger Patric Hamsch.

SVT:s tittarservice har tagit emot många meddelanden från tittare som är besvikna över att SVT inte sänder OS. Folk har frågat sig varför de egentligen betalar tv-licens och tycker att SVT borde kämpa hårdare för att vinna sändningsrättigheterna.

Även regeringen tycker att det är viktigt att så många som möjligt nås av OS-sändningarna. Regeringen har därför gett myndigheten för radio och tv i uppdrag att lista de program som bör vara tillgängliga för 90 procent av befolkningen, varav OS är ett.

Även SVT kostar pengar i form av tv-licensen

Viasat som sänder OS från Rio tycker inte att räckvidden för deras broadcastsändningar är ett problem. De tittare som inte kan få in TV3 eller har möjlighet att köpa Viasats kanalutbud kan ta del av sändningarna på internet.

– I Sverige är internet väldigt utbrett och där kan man få in kanalen via Viaplay. Och vid stora sporthändelser hittar tv-tittaren till TV3. Det var nära tre miljoner som såg målgången i herrstafetten i Sotji 2014 när vi sände OS för första gången, säger Per Nunstedt, sportchef på Viasat.

Men det kostar pengar att se OS via play-funktionen?

– Ja, OS kostar pengar. Viaplay kostar cirka 400 kronor och då får man se mer OS än någonsin. Men även tv-licensen kostar ju pengar då SVT visar OS, säger Per Nunstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.