Foto: TT/SVT

Europa backar i pressfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Från att en gång i tiden ha varit den region som varit världsledande i pressfrihet är nu också Europa en del av samma negativa trend som syns runt om i världen. En sammanställning som Kulturnyheterna har gjort visar att en stor majoritet av Europas länder backar i pressfrihet.

– Pressfriheten har ju historiskt i Europa varit väldigt bra, men vi ser att tyvärr under de senaste åren så finns det avsevärda problem även på den här kontinenten och vi är naturligtvis jätterädda för att de här problemen ska sprida sig, säger Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser.

Kulturnyheterna har med hjälp av organisationens pressfrihetsindex undersökt hur pressfriheten utvecklats i Europa mellan 2014 och 2016. Indexet är en sammanslagning av sju olika faktorer som bland annat tittar på mediers oberoende, journalistisk självcensur och lagstiftning.

Och enligt statistiken har bara sex av Europas 40-tal länder förbättrat sin pressfrihet under perioden. Resten av kontinenten har tagit ett kollektivt steg bakåt och det land som backat mest i utvecklingen är Polen.

– Den här regeringen har stor ambitioner att kväsa oppositionell press, om det går, och stänga tidningar man tycker är misshagliga, säger journalisten Maciej Zaremba.

Obama blev censurerad

Efter vinsten i parlamentsvalet för nästan exakt ett år sen instiftade det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa en ny medielag för att stärka publikens”patriotiska hållning”. Den nya lagen låter finansministern utse och sparka chefer inom statlig radio och tv och konsekvenserna av lagen syns tydligt.

– Barack Obamas tal i Warsawa under Nato-toppmötet blev censurerat i tv så att när han sa att han var oroad över tillståndet för den polska demokratin så klipptes det bort. Istället sa speakern att Barack Obama var mycket nöjd med tillståndet för den polska demokratin, säger Maciej Zaremba.

Han säger att han inte tror att landets regering kommer att kunna kväsa pressen fram till nästa val, men pressfrihetens framtid i landet ser inte ljus ut.

– Men jag tror att vi kommer att få se konstiga riggade åtal, stämningar, alltså försök att komma åt eller svälta ut medier ekonomiskt.

Reportrar utan gränser: ”Inte nått botten än”

Även om Polen fortfarande har medier som kämpar mot regeringens inblandning i pressfriheten står det ändå klart att det finns andra intressen där och i hela Europa som får gå före.  

– Vi börjar se hur antiterrorlagar som ofta används runt om i världen för att begränsa pressfrihet också används här som ursäkt för att till exempel övervaka medborgare, inklusive journalister. Det är en konsekvens av ett metodiskt arbete mot terrorism, som i sig kan vara rimligt, men som får stora konsekvenser för en del utav samhället som vi är beroende av, nämligen det demokratiska samtalet, säger Jonathan Lundqvist.

Han hoppas nu på att europeiska länder ska fortsätta att värdera pressfriheten högt, även om han inte heller han ser någon vändning än på den negativa trenden.

– Jag tror inte vi har nått botten innan det vänder uppåt igen tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.