USA:s västkust har flera gånger genom historien drabbats av svåra jordbävningar. (Roboten på bilden har inget med händelsen att göra). Foto: TT

Falskt jordbävningslarm satte Kalifornien i gungning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen varnade Los Angeles Times för en enorm jordbävning just utanför USA:s västkust. Men det enda verkliga skalvet skedde på sociala medier, där den felaktiga nyheten skapade stor oro. I själva verket var det tidningens nyhetsrobot som larmade om ett jordskalv som förvisso ägt rum – men för 92 år sedan.

Natten till torsdagen svensk tid utbröt stor oro på sociala medier när flera nyhetskonton rapporterade om en omfattande jordbävning i havet utanför Santa Barbara på USA:s västkust. Skalvet uppmätte till 6,8 på Richterskalan och allmänheten varnades. Men det fanns ett problem.

– Det var en verklig jordbävning, men den ägde rum 1925, säger Rafael Abreu, geofysiker på US Geological Survey, till nyhetsbyrån AP.

Felet uppstod när en seismolog uppdaterade informationen om den gamla jordbävningen på United States Geological Surveys (USGS) hemsida. Sajten, som automatiskt informerar nyhetsredaktioner om nya jordbävningar, skickade plikttroget ut den nya informationen till till lokala medier.

Quakebot rycker ut

På den sidan fortsatte löpande band-journalistiken: Los Angeles Times använder sig av journalistroboten Quakebot, som snabbt skriver ihop och automatiskt publicerar jordbävningsartiklar. Quakebot såg även till att snabbt få ut informationen i sociala medier, med olyckliga konsekvenser.

Enligt AP orsakade Quakebots tweet om händelsen ännu en kedjereaktion, när automatiska nyhetskonton snabbt spred Los Angeles Times information vidare, medan oroade amerikaner började skriva om hur de hoppades att alla berörda Kalifornien-bor var oskadda (från den icke-existerande jordbävningen).

Eftersom Quakebots kollegor inte själva är robotar kunde de lyckligtvis korrigera den felaktiga artikeln och gå ut med en rättelse.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.