Infowars grundare Alex Jones Foto: TT / Reuters / Jim Bourg

Infowars grundare Alex Jones stängs av från Twitter – för gott

Uppdaterad
Publicerad

Det är sluttwittrat för den högerextreme debattören Alex Jones, grundaren av sajten Infowars. Twitter uppger att Jones brutit mot företagets regler om kränkande beteende i inlägg och videor som han publicerat under onsdagen.

Först skulle han tillåtas vara kvar. Sedan blev han avstängd. Nu kommer Twitter med ett nytt beslut gällande den omstridde amerikanske debattören Alex Jones: grundaren av nätsajten Infowars stängs av från Twitter permanent.

”Vi gör det här på grund av rapporter om tweetar och videor som lades ut i går (onsdag) som bryter mot vår policy om kränkande beteende”, skriver bolaget i ett uttalande.

Det som slutligen fällde Alex Jones och Infowars på Twitter ska enligt nyhetsbyrån AP ha handlat om ett tio minuter långt klipp där Jones skriker och skäller ut CNN-journalistern Oliver Darcy.

Darcy har tidigare kritiserat flera stora sociala medie-bolags förhållningssätt till Alex Jones och undrat varför Infowars-grundaren har tillåtits fortsätta med sin verksamhet på bland annat Facebook och Twitter.

Återigen aktiv på Facebook

På Twitter hade Alex Jones hade omkring 900 000 följare. Hans konto för Infowars hade cirka 430 000. Facebook, Youtube, Spotify och Apple har på senare tid tagit bort sidor, konton och podcasts tillhörande Alex Jones från sina plattformar på grund av hatiskt innehåll.

För tillfället är Jones aktiv på Facebook, där hans avstängning nyligen gick ut.

Jones har blivit ett affischnamn för konspirationsteorier på yttersta högerkanten i USA. Han grundade Infowars 1999, och har sedan dess skaffat sig miljontals följare som tar del av hans teorier.

Han har bland annat hävdat att 11 september-attackerna var en konspiration iscensatt av USA:s regering och har anklagat amerikanska toppolitiker för sexhandel med barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.