Kamratposten genom åren. Foto: Foto: Kamratposten

Kamratposten fyller 125 år

Uppdaterad
Publicerad

En omdiskuterad sexspalt, avslöjanden om snuskigt godis och bilder på både kändisar och smörgåsar. Nu fyller Kamratposten, KP, 125 år och här listar vi några av de mest uppskattade och omtalade inslagen i barnens egna tidning.

”Kropp & knopp”

Alla KP-läsare tyckte väl ändå att detta var det mest spännande i hela tidningen – åtminstone i smyg. Redan 1969 startade KP sin första sexspalt, som efter några års uppehåll senare återkom som ”Kropp & Knopp”. Kuratorn Annica Frithiof har sedan 1990 svarat på läsarnas frågor om kroppen och känslor.

-Även om vi lever i en föränderlig tid, så är vi människor väldigt lika i alla fall. Det är inte så stor skillnad på vad man frågar om i dag jämfört med för 27 år sedan. Ord och uttryck ändras, men våra känslor på djupet förändras inte, säger hon.

Annica Frithiof tror att spalten betyder mycket för läsarna, speciellt de som befinner sig någonstans mellan barndomslandet och vuxenlivet. Just frågor om saker som händer i kroppen i den åldern är väldigt vanliga.

-Och det har alltid varit min tanke att det ska inte vara tråkigt och stelt, men det ska heller inte skojas och flamsas bort.

”Önskebilden”

I ungefär 50 år har vinjetten ”Önskebilden” funnits med i tidningen – delen där läsarna själva får önska posters. Förr var det en per nummer, i dag är det fyra plus en hel poster-tidning en gång per år. Kändisar och idrottsstjärnor är mest populära, berättar chefredaktören Lukas Björkman.

-Det som har kommit starkt de senaste åren önskningar om Youtube-stjärnor. Sedan är alltid en av de fyra bilderna något som bara har önskats av kanske en eller två, som i senaste numret är det näbbdjur till exempel.

-De som kommer ihåg Önskebilden från 70-talet skulle inte känna igen sig. På den tiden var redaktionen, vad det verkar som, väldigt proggig. Det var bilder på något mudderverk, eller smörgås och en gammal fiol. Verkligen inte kändisar, säger Björkman.

När KP har utmanat

Redan nämnda sexspalt skapade debatt -69, där främst den kristna tidningen Dagen var emot att barn skulle få svar på sexfrågor. Mycket ståhej blev det också när tidningen på 70-talet skrev artikeln ”Snask är snusk”, som avslöjade vilka märkliga ämnen som fanns i lösgodis.

-Det var faktiskt via KP den medvetenheten kom igång, säger Lukas Björkman.

På senare år har KP uppmärksammat att föräldrar lägger ut bilder på barn i sociala medier utan att fråga, vilket fick stort genomslag. Det fick också tidningens undersökning 2 008, som visade att barn ratar pappa när de söker tröst.

-Den refererar folk fortfarande till, fast den inte är aktuell. Jag tror man skulle få bättre resultat i dag, det har hänt lite på de här åren, säger Lukas Björkman.

Framtiden?

Vilken roll ska 125-åringen fylla i framtiden? Samma som i dag, tycker Lukas Björkman.

-Vi får inte in färre frågor direkt, och inte färre insändare heller. Så behovet av tidningar som tar barn och deras åsikter på allvar verkar vara oförändrat, om inte större.

Det enda som är osäkert i framtiden är vilken form KP ska komma i, säger han. Men än så länge vill läsarna ha papperstidningen och föräldrarna är villiga att betala.

-Vi har inte drabbats av tidningssvackan eller tappat några läsare de senaste åren. Så länge det är det önskade mediet kommer vi att fortsätta. Det bidrar också lite till att det är lite exklusivt tror jag, när bara ett av hundra brev kommer med i tidningen.

Fakta: KP

KP grundades 1892 av läraren Stina Quint, då under namnet Folkskolans barntidning. Till en början var tidningen utformad som en sagobok, med uppfostrande teman i historierna.

1950 bytte tidningen namn till Kampratposten, KP, och genomgick stora förändringar. Framsidorna började tryckas i färg och läsarna fick större möjlighet att påverka innehållet. I varje nummer fanns ”Din egen sida”, dit läsarna kunde skicka teckningar, insändare och dikter.

På 60-talet började KP skriva om politik och sex. Maj-Brith Bergström-Walan svarade på läsarnas frågor i spalten som var föregångare till dagens Kropp & Knopp.

På 80-talet blir masken Karl-Putte, tecknad av Cecilia Torudd, KP:s maskot.

1991 börjar den omtyckta serien ”Eva & Adam” av Johan Unenge och Måns Gahrton publiceras. 1997 öppnas KP:s första hemsida.

Under 2000-talet har insändarsidan bytt namn från Du-99 (Du-sidorna slutade alltid med det aktuella årtalet) till Prat. Tidningen startar populära KP Fixar, och lanserar KPWebben.

Källa: KP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.