Danmarks Radio Foto: DR

Mediekrönikör om DR:s nedskärningar: ”Blir mindre danskt kvalitetsinnehåll”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen vill spara 20 procent på public service-företaget Danmarks radio.

Ett förslag som radikalt skulle påverka det danska medielandskapet, enligt Jacob Mollerud, mediekrönikör på dagstidningen Politiken.

– Det här är den största nedskärning som public service någonsin varit med om – vilket naturligtvis leder till en väsentlig förändring av mediebilden, säger han till Kulturnyheterna.

I det sparpaket på 20 procent som i dag presenterades för DR ingår även ett avskaffande av den nuvarande tv-licensen – vilken istället kommer att ersättas med en skatt.

Enligt den danske finansministern Kristian Jensen från regeringspartiet Venstre kommer nedskärningarna att ske under en femårsperiod.

– Av de 20 procenten kommer en stor del att komma danskarna tillgodo i och med att tv-avgiften tas bort. En del av pengarna kommer att placeras i en pensionsfond, och runt 770 miljoner danska kronor kommer att användas för de initiativ vi vill genomföra för att säkra ett starkt mediautbud i Danmark, sa han inför ett samlat pressuppbåd under förmiddagen i Köpenhamn.

”Största nedskärningen av public service”

Enligt Jacob Mollerud, mediekrönikör på den danska dagstidningen Politiken, kommer de aviserade neddragningarna att leda till att mediebilden i landet förändras radikalt.

– Det här är den största nedskärning som public service någonsin varit med om – vilket naturligtvis leder till en väsentlig förändring av mediebilen, säger han till Kulturnyheterna.

Jacob Mollerud säger att dagens besked öppnar för privata aktörer att ta sig in på den danska mediemarknaden.

– Frågan nu är vad som sker när det blir mindre pengar till dansk tv och radios innehållsproduktion och hur de privata aktörerna ska kunna fylla det hålet blir spännande att se. Men det betyder att det blir mindre danskt kvalitetsinnehåll.

Fler utspel mot mediepolitik

Dagens utspel är ett i raden riktat mot dansk mediepolitik efter att landet fick en ny regering i slutet av 2016.

Då öppnade den då nytillträdda kulturministern Mette Bock för att fler aktörer än DR skulle kunna leverera public service.

Bock aviserade därefter i november 2017 en privatisering av den offentligt ägda tv-kanalen TV2, vilken tidigare vid sidan om DR var den enda offentligt ägda kanalen i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.