Mikael Damberg (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Näringsminister Mikael Damberg (S): Osannolikt med försäljning av Telia

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna ser inte med blida ögon på Telias köp av TV4. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har talat med Telias ledning och kommer även hålla möte med Moderaterna och näringsutskottet för att diskutera om politikerna bör ingripa.

På fredagseftermiddagen har näringsminister Mikael Damberg precis avslutat ett möte med Telias ledning. Han säger till Kulturnyheterna att mötet inte förändrat hans kritiska syn på affären.

– Det första jag vill göra är att analysera affären. Jag träffade just bolagets ledning för att lyssna och ställa frågor. I dag har jag tagit kontakt med Moderaterna och sagt att jag vill diskutera och höra deras synpunkter på det här. Jag utesluter inga handlingsalternativ.

Är det något de sa som fick dig att känna annorlunda kring köpet?

Nej, de redogjorde för sin analys. Staten kommer göra en egen analys av affären för att se vägar framåt.

Staten vill inte äga marksänd tv

När du säger vägar framåt, finns det tänkbara åtgärder i slutänden, som försäljning av Telia?

– Jag börjar inte en analys med att utesluta handlingsvägar, men riksdagen har inte gett något försäljningsmandat av Telia. Den tidigare Alliansregeringen tittade på det alternativet men valde att avstå av säkerhetspolitiska skäl. Jag kan bara konstatera att de skälen snarare förstärkts.

Bonnier och Telia säger att man måste kunna tillhandahålla innehåll på egna plattformar för att stå sig på en global marknad där Google, Amazon och Facebook är konkurrenterna, varför är det här ett problem tycker du?

– Vi från statens sida har ingen som helst politisk ambition att äga marksänd tv. Staten äger inte public service-kanalerna, de är stiftelseägda med ett uppdrag beslutat av riksdagen. För oss är frågan om oberoende media och en mångfald av medier väldigt viktig, säger Mikael Damberg.

”Alldeles för senfärdiga”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är, likt den ansvarige ministern Mikael Damberg, negativ till köpet.

– Det här är en olämplig affär som regeringen borde stoppat tidigare eftersom staten inte ska vara en dominerande medieaktör, säger hon till SVT.

Elisabeth Svantesson är framför allt kritisk till att regeringen, som hon anser, inte har varit tydligare med hur den ser på en eventuell affär.

– De är alldeles för senfärdiga och har duckat alldeles för länge.

Hon menar också att affären borde ha diskuterats över blockgränserna och vill att regeringen åtminstone nu ska inleda sådana samtal. Skulle köpet genomföras öppnar Elisabeth Svantesson för någon form av avknoppning och försäljning av mediedelen av Telia.

– Om affären blir av är det en problematisk situation, då är det rimligt att avyttra statens ägande. Nästa regering måste vara aktiv och se till att staten inte har det ägarskapet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer