Po Tidholm: Avtalet kan försvaga lokaljournalistiken

Publicerad

Bonnier News, som i dag äger fem av landets större tidningar, vill återpublicera frilansmaterial fritt inom koncernen. Samtidigt har Bonnier News köpt Mittmedias 28 lokaltidningar. Samma artiklar kan alltså publiceras runt om i landet, vilket riskerar att ge mer likriktad lokaljournalistik – särskilt på kulturområdet. Det menar författaren och journalisten Po Tidholm.

– Jag tycker inte att det är riktigt lämpligt om man börjar fylla lokaltidningar med texter som vi producerar för en Stockholmstidning som till exempel Dagens nyheter. Jag tror att det oundvikligen skulle ske på bekostnad av lokalt material och lokal kulturbevakning, säger frilansjournalisten Po Tidholm som har skrivit för både Dagens nyheter och flera av Mittmedias lokaltidningar.

Besparingar på 200 miljoner

Bonnier News äger i dagsläget tidningarna Dagens Nyheter, Dagens industri, Göteborgs-Tidningen, Expressen och Sydsvenskan. I och med köpet av det krisande Mittmedia tillkommer 28 lokaltidningar. I tidningen Medievärlden förekommer uppgifter om att Bonnier News räknar med att göra besparingar på 200 miljoner inom Mittmedia-koncernen. 

Redan innan uppköpet har Mittmedia tvingats till besparingar för att överleva i ett förändrat medielandskap. Till exempel återpubliceras artiklar som inte är tids -eller platsbundna i flera av koncernens lokaltidningar. Det rör sig ofta om längre reportage, så kallat feature-material, och kulturjournalistik.

Landsbygden drabbas

Modellen har väckt kritik bland läsare och experter som menar att den lokala förankringen försvagas när samma artiklar cirkulerar i flera tidningar.

– Och om Bonnier News då ska finansiera sin affärsmodell genom att pumpa in texter från andra Bonnier News-publikationer så är det klart att mångfalden minskar, och därmed också människors möjlighet att få sin lokalmiljö och sina egna liv speglade i media, säger Po Tidholm och fortsätter: 

– Det tror jag är farligt för den möjligheten är redan betydligt sämre i Sveriges landsbygder än i storstäderna.

Är den inte lokal blir den inte lönsam

Mittmedias kulturchef Cecilia Ekebjär säger att det inte fonns något fog för oro.

– Jag tror att Po Tidholm oroar sig i onödan när han bekymrar sig för att hans texter producerade för en Stockholmstidning ska ersätta lokalt producerat material i till exempel Sundsvalls tidning, säger hon och fortsätter:

– Idén med en lokaltidning är att den till största delen ska vara lokal och granska och spegla samhället där människor bor, gör den inte det så blir den inte relevant och därmed inte lönsam.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln stod att kulturjournalistiken i Mittmedia ”koncentrerats till vissa centralorter” vilket är fel. Korrekt är att sex kulturredaktioner slogs samman inom Mittmedia år 2015, men koncernens kulturredaktörer arbetar lokalt på flera orter. Totalt arbetar 530 journalister i Mittmedia, varav 13 är kulturredaktörer. Koncernens 28 titlar har en gemensam kulturchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer