Ensaf Haidar visar upp ett porträtt av sin fängslade make, bloggaren Raif Badawi. Foto: TT

”Raif Badawi var modig nog att säga nej till deras barbari”

Publicerad

I dag delades årets Sacharovpris för tankefrihet ut. Priset gick i år till den saudiarabiska bloggaren Raif Badawi, och det var hans hustru Ensaf Haidar som tog emot priset.

En stol hölls tom i Strasbourg i dag. Vid utdelningen av Sacharovpriset kunde pristagaren Raif Badawi inte komma. Den saudiarabiska bloggaren är dömd till 10 års fängelse, 1 000 piskrapp och höga böter, för att ha förolämpat islam på sin webbplats.

Efter den första omgången piskrapp i januari har de som återstår skjutits upp till följd av internationella protester. Men han är fortfarande i fängelse och kunde inte ta emot sitt pris personligen. I stället blev det hans hustru Ensaf Haidar som mottog priset, som tilldelats bloggaren för hans kamp för yttrandefrihet.

”Varje fri tanke är dekadent”

– Raif Badawi var modig nog att tala fritt och säga nej till deras barbari. Det är därför de piskade honom, säger Ensaf Haidar enligt ett pressmeddelande från Europaparlamentet. Hon fortsätter med att citera sin man.

– Fritt tänkande araber är vana att behöva dölja sina idéer för att kunna förverkliga dem. Fria och upplysta idéer anses hädiska i den ideologi som antagits av arabiska samhällen, där varje fri tanke är dekadent och en skenmanöver från den sanna vägen, säger hon.

Ensaf Haidar bor nu i exil i Kanada tillsammans med parets tre barn.

Uppmanade till benådning

– Raif är ingen brottsling. Han är en författare och en fri tänkare: så enkelt är det. Raif Badawis brott är att han är en fri röst i ett land som inte accepterar någonting annat än en enda åsikt och en enda tanke. Han är bara en tänkare som vägrade att vara en del av flocken som följer religiösa ledare som lever i en annan tid och styr genom orättvisa och grymma lagar.

Vid ceremonin talade  Europaparlamentets talesman Martin Schulz. Han uppmanade den saudiska kungen Salman att benåda bloggaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer