The Capital Gazette täcker området kring Annapolis i Maryland, USA. Foto: AFP/TT

Redaktionen efter skjutningen: ”Vi delar ut en jävla tidning i morgon”

Publicerad

Dagen efter skjutningen på The Capital Gazette, är tidningen tryckt och distribuerad som vanligt. På framsidan finns bilder av de fem dödade redaktionsmedlemmarna.
”Ett står klart: vi delar ut en jävla tidningen i morgon”, twittrar reportern Chase Cook.

”Fem skjutna till döds på The Capital”, är rubriken som pryder framsidan av tidningen The Capital Gazette i Annapolis, Maryland, dagen efter dådet. Ovanför rubriken har tidningen publicerat bilder på de fem medarbetare som miste livet när en man öppnade eld mot redaktionen på torsdagen.

Chase Cook, reporter på tidningen, lovade bara timmar efter att skjutningen hade ägt rum att The Capital Gazette skulle gå i tryck på fredagen också – trots allt som hänt.

”Det är illa”

”Ett står klart: vi delar ut en jävla tidning i morgon”, skrev han på Twitter.

Cook var inte själv på plats på redaktionen under attacken. Hans kollega, kriminalreportern Phil Davis, twittrade direkt efter skjutningen om fasorna han upplevde:

”Den beväpnade sköt genom glasdörren till kontoret och öppnade eld mot flera anställda. Kan inte säga mycket mer och vill inte dödförklara någon, men det är illa.”

”Lamslagen, förkrossad och förtvivlad”

The Capital Gazette grundades 1884 och betraktas som dottertidning till den större publikationen Baltimore Sun, skriver USA today.

En av tidningens redaktörer, Jimmy DeButts, twittrade också efter dådet:

”Lamslagen, förkrossad och förtvivlad. Hos oss finns inga 40 timmars arbetsveckor, inga stora lönekuvert – bara en passion för att berätta om samhället vi lever i”.

Polisen har gripit en man misstänkt för dådet. Mannen har under flera år riktat hot mot tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer