Polisinsats utanför redaktionen i Annapolis Foto: Greg Savoy/Reuters/TT

Flera personer döda i skottlossning på redaktion i Maryland

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem personer har dödats i samband med en skjutning på Capital Gazettes redaktion i Annapolis, Maryland. En man som under flera år riktat hot mot tidningen är gripen.

Flera personer har skjutits på en tidningsredaktion i staden Annapolis, som ligger i den amerikanska delstaten Maryland. Skjutningen inträffade hos Capital Gazette, dottertidning till Baltimore Sun. Larmet kom vid klockan 20 svensk tid.

– Vi fick ett larm om en pågående skjutning i en byggnad. Poliser började snabbt säkra byggnaden och vi fortsätter just nu att få ut alla människor. Det är evakueringsläge, sa Ryan Frashure vid lokalpolisen inför den samlade presskåren.

”En hemsk skjutning”

Vid 22.45 svensk tid var byggnaden säkrad och Steve Schuh, talesperson för de lokala myndigheterna, bekräftade att flera personer har dött. Minst två personer är skadade.

– Vi har haft en hemsk skjutning den här eftermiddagen, sa Schuh på en presskonferens.

Polisen uppgav vid en senare pressträff att fem personer dödats.

”En ensam gärningsman”

En person har gripits. Polischefen William Krampf säger att man inte tror att mannen var ute efter en viss person på tidningen, utan ville skada redaktionen i allmänhet. Han ska ha haft en riktat hot mot tidningen i flera år, sedan en av journalisterna skrivit om att han dömts för trakasserier mot en kvinna.

AP rapporterar att tidningen fick ta emot flera hot på sociala medier innan dådet, men att hoten var ”generella” och det är oklart om det var den misstänkte mannen som låg bakom.

”Finns inget mer skrämmande”

Enligt myndigheterna försökte mannen försvåra för polisen att identifiera honom genom att vanställa sina fingertoppar. Istället identifierades han med hjälp av ansiktsigenkänning.

Phil Davis, reporter på Capital Gazette, var på plats när skytten öppnade eld och berättar om händelsen på Twitter:

”En ensam gärningsman sköt flera personer på mitt kontor, några är döda. Skytten sköt igenom glasdörren och öppnade eld mot flera anställda. Jag kan inte säga mycket mer och jag vill inte dödförklara någon men det är hemskt. Det finns inget mer skrämmande än att höra flera personer bli skjutna samtidigt som du gömmer dig under ditt skrivbord och hör skytten ladda om”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.