Förbundskansler Angela Merkel tillåter att president Erdogan och Turkiet stämmer komikern Jan Böhmermann för förolämpning. Foto: TT

Skämtade om Erdogan – hamnar i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Han skämtade om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan – och väckte vrede.

Nu tillåter Tysklands Angela Merkel att satirikern och tv-personligheten Jan Böhmermanns drift med makten blir rättssak.

Det var förbundskansler Angela Merkel själv som lämnade beskedet om att det är grönt ljus för Turkiet att stämma tyska tv-komikern Jan Böhmermann.

Böhmermann retade upp Turkiets president Recep Tayyip Erdogan genom en dikt om att Erdogan misshandlar kristna och tittar på barnporr. Han gjorde det i tv-programmet Neo Magazin Royale på public service-kanalen ZDF. Senare tog kanalen bort klippet från sin hemsida.

Satiriker hånade Erdogan

Det var ett skämt. Men skämtet blev storpolitik.

Riskerar fängelse

Angela Merkel ska ha haft kontakt med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, som hävdar att dikten var medvetet förolämpande, skriver DN. Därefter krävde Turkiets ambassadör i Tyskland att tyska regeringen ska godkänna att en rättprocess om ”förolämpande av en utländsk statschef” inleds. Den som döms för det riskerar böter eller fängelse i upp till fem år.

Enligt tysk lagstiftning kan en representant för en utländsk stat, som landet har diplomatiska relationer till, begära ett ingripande om han eller hon känner sig kränkt.

Merkel meddelade själv

Merkel har kritiserats för att böja sig för president Erdogan, i rädsla för att äventyra flyktingavtalet med Turkiet, och de båda ländernas bräckliga partnerskap.

På fredagen meddelade förbundskanslern under en presskonferens att Tyskland släpper fram en rättsprocess mot Jan Böhmermann.

Enligt Die Zeit säger Merkel att fallet måste bli en sak för rättsväsendet att besluta om, inte politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Satiriker hånade Erdogan

Mer i ämnet