• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Arkivbild. Den 1 oktober hålls den katalanska folkomröstningen för självständighet. Men enligt Spanien är omröstningen olaglig. Foto: TT

Spansk polis hotar stänga katalanska nyhetsmedier

Flera medier i Katalonien hotas av nedstängning. Den spanska militärpolisen menar att det förmedlas propaganda inför folkomröstningen och 13 personer har gripits.
– Detta är en statskupp, säger chefredaktören Vicent Partal till Journalisten.

I oktober hålls den katalanska folkomröstningen om självständighet. Men Spanien anser att folkomröstningen är olaglig, trots att det inte finns något förbud i den spanska lagstiftningen, det skriver Journalisten.

LÄS MER: Katalonien säger ja till folkomröstning

Under onsdagen greps 13 personer på den regionala myndigheter och den spanska regeringen tog också kontroll över Kataloniens ekonomi.

Polisen besökte medier

I fredags besökte den spanska polisen flera medier i Katalonien. Planen ska ha varit att få utgivarna att skriva på två deklarationer som enligt militären var understödda av domstolsbeslut.

LÄS MER: Så försöker Spanien stoppa katalansk folkomröstning om självständighet

Den ena deklarationen var ett löfte om att upphöra med publicering av annonser rörande folkomröstningen. Medierna uppmanades också att sluta med propaganda.

– Jag vägrade att skriva på. Vi vet inte vad som avses med ”propaganda”. Handlar det om opinionsartiklar? säger Vicent Partal till Journalisten.

Vilaweb hotat

Vilaweb var en av redaktionerna som fick besök av polisen och via telefon riktades det direkta hot mot hans redaktion från militärpolisen.

– Militärpolisen konstaterade att vi bröt mot domstolsbeslutet. Om vi inte upphörde med annonser och ”propaganda” rörande omröstningen skulle de stänga sajten, berättar Vicent Partal.

– Det var ett konkret hot. Flera andra medier har fått liknande samtal, men ingen har hittills gett vika, säger han till Journalisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer