Första oktober röstar Katalonien om självständighet – ett val som har dömts ut som ett brott mot konstitutionen av spansk domstol. Foto: AP/TT

Så försöker Spanien stoppa katalansk folkomröstning om självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Första oktober röstar Katalonien om självständighet – ett val som har dömts ut som ett brott mot konstitutionen av spansk domstol. Spanska myndigheter vill till varje pris stoppa omröstningen – och nu ger sig Julian Assange och Pirate bay-grundaren Peter Sunde in för att försvara den katalanska sidan.

Spanska staten spänner musklerna för att stoppa folkomröstningen om självständighet i Katalonien.

I onsdags stängde polisstyrkan Guardia Civil ner den officiella hemsidan för folkomröstningen med information om hur själva valet går till, rapporterar The Guardian. Men regionpresidenten svarade snabbt och twittrade inom 24 timmar en ny länk till sidan.

LÄS MER: Katalonien utropar självständighet vid ja

Engagerar Wikileaks- och Piratebay-grundare

Wikileaks-grundaren Julian Assange har engagerat sig i frågan och säger att han själv är delaktig i att hålla informationssidan uppe.

Wikileaks-grundaren Julian Assange twittrar om hur Kataloniens president svarar på att hemsidan för folkomröstningen stängts ner. Foto: Skärmdump Twitter

Även Peter Sunde, en av medgrundarna till fildelningsajten Pirate bay, uppger att han hjälper till att komma runt blockeringen av katalanska sajter.

”Om du driver en katalansk sajt som stängts ner av spanska myndigheter, kontakta mig för anonyma värdar och domäner. Vi ordnar det”, skriver han på Twitter.

LÄS MER: Katalonien rustar för självständighet

Hotar med åtal

Men spanska staten har inte bara agerat mot hemsidan. De har också utfärdat en rad hot mot dem som leder arbetet med folkomröstningen.

Man har sagt att katalanska ledare riskerar fängelse och att borgmästare som upplåter lokala myndighetsbyggnader, som till exempel vallokaler, riskerar åtal. Samtidigt hotas borgmästare som motsätter sig folkomröstningen av dem som förespråkar en splittring mellan Spanien och Katalonien.

Alla som trycker eller distribuerar valmaterial, eller tillhandahåller valurnor, hotas också med åtal. Dessutom har spanska myndigheter sagt att de kommer att stänga av elen till de skolor som ska fungera som vallokaler.

Peter Sunde twittrar att han kan hjälpa de katalaner som fått hemsidor nedstängda. Foto: Skärmdump Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet