Demonstranter för Kataloniens självständighet blockerar en gata i Barcelona. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kataloniens president: “Spanska staten har avskaffat Kataloniens självstyre“

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals röstsedlar har beslagtagits och spansk polis har genomfört ett flertal gripanden vid tillslag mot katalanska myndigheter.
– Den spanska staten har avskaffat Kataloniens självstyre och infört undantagstillstånd, säger Kataloniens president Carles Puigdemont.

En sammanbiten Puigdemont uppmanade under onsdagsförmiddagen Kataloniens medborgare att sluta upp för att ”försvara demokratin” den 1 oktober, då folkomröstningen om regionens självständighet är planerad att hållas.

– Det är otvivelaktigt den värsta konstitutionella kris Spanien har upplevt sedan statskuppen 1981, säger Niklas Bremberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Myndighetspersoner gripna i Katalonien

Puigdemonts uttalande kom, enligt medier i Barcelona, efter att den spanska polisstyrkan, Guardia Civil, gripit ett tiotal personer i samband med polistillslag mot flera katalanska myndigheter.

Kataloniens president Carles Puigdemont kallade den spanska regeringen för en "demokratisk skam" i ett tal under onsdagen. Foto: TT

På onsdagen ska flera miljoner röstsedlar också ha beslagtagits av spansk polis, uppger en källa med kännedom om saken för nyhetsbyrån AFP. Tillslaget skedde i staden Bigues omkring 4,5 mil norr om Barcelona.

Gripandena är kopplade till den folkomröstning om självständighet som Katalonien planerar att genomföra om en och en halv vecka, den 1 oktober, men som den spanska författningsdomstolen förklarat som olaglig.

Tusentals protesterar

Räderna har lett till protester som nu pågår på Barcelonas gator. Tusentals personer har samlats för att protestera mot att bland andra Josep Maria Jové, en nära medarbetare till regionens vicepresident, har gripits.

Demonstranterna blockerar gator och ropar slagord som ”självständighet” och ”vi kommer att rösta”.

Protester har utbrutit i Barcelona efter polisens räder mot katalanska myndigheter Foto: TT

– Katalonien är splittrat i frågan, det är inte så att alla stöder självständighet, säger Niklas Bremberg.

– Men när man arresterar höga tjänstemän och presidentens team som varit ansvariga för att arrangera folkomröstningen – det skulle kunna få många fler än de närmaste berörda att gå ut på gatorna.

”Avskräckande effekt”

Bremberg tror att de spanska myndigheternas agerande både kan få en avskräckande effekt och stärka kamplusten för dem som vill ha självständighet.

– Men om vi kommer att se konfrontationer mellan det spanska civilgardet och katalanska demonstranter, då rör vi oss nog mot en dynamik som är väldigt allvarlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet