– I hela mitt liv har jag önskat självständighet! Nomi Gult, en av många som kommer att rösta ja på söndag. Foto: Lars Moberg

”Jag har drömt om ett självständigt Katalonien hela livet”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går Katalonien till regionalval – men i praktiken har valet kommit att handla om självständighet från Madrid och övriga Spanien.

– Jag har drömt om ett självständigt Katalonien i hela mitt liv! Noimi Gult, medelålders Barcelonabo tvekar inte med svaret.

– Vi är rika och vi kommer att klara oss hur det än blir, säger hon. En övertygad ja-röstare som liksom många i samma läger avfärdar alla farhågor för eventuella negativa följder av en framtida självständighet.

Skulle FC Barcelona tvingas lämna La Liga? Och till och med viktigare än fotboll, skulle ett självständigt Katalonien åka ur EU? Katalanerna få ge upp euron?

Ja-sidan ligger före

Frågorna är många, svaren otydliga och pulsen hög inför regionvalet på söndag. Det är ett val till det regionala parlamentet som, skulle man kunna säga, kidnappats av en medborgarplattform som vill göra Katalonien till en självständig nation.

Och nu är det bara det, självständighet eller inte, som hela det här valet handlar om. Enligt de senaste opinionsundersökningarna har Ja-plattformen mest vind i seglen. Med stöd av ett litet parti på vänsterkanten ser målet ut att kunna nås, och den process skulle då kunna inledas som enligt Jasidans löften på 18 månader ska leda till självständighet.

Valfebern stiger

Men det är omöjligt och i strid med grundlagen är svaret från regeringen och premiärminister Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular.

Ungefär så är läget inför morgondagens val. På balkongerna i Barcelona hänger den rödgula katalanska flaggan, försedd med en blå triangel och en vit stjärna hos de som vill se ett självständigt Katalonien.

Christina Hurtado, en ung kvinna, står utanför sin port på gatan Consejo de Ciento och röker en cigarill. Har bråttom, är på väg, säger hon. Men ämnet engagerar och hon tar sig tid att svara på några frågor.

– Jo, jag vill se ett självständigt Katalonien! Orsakerna är både känslomässiga och ekonomiska. Emotionellt har det med vårt eget språk och vår kultur att göra.

”Borde inte vara här”

Katalanskan är ett eget officiellt språk. Det är latinskt och mycket likt spanskan.

– Ändå är det ekonomin som är det viktigaste för mig, säger Christina. Jag tror faktiskt att vi skulle klara oss mycket bättre på egen hand än ihop med Madrid.

Jag försöker invända att hela projektet, åtminstone enligt den spanska regeringen, är illegalt och strider mot grundlagen.

– Det är Rajoy som är illegal. Han borde överhuvud taget inte vara där han är, skrattar Christina, som uppenbarligen röstar till vänster.

– Och en sak till, vi ger mera pengar till Madrid än vad som kommer tillbaka!

”Kan inte acceptera”

På Placa Catalunya är det trängre än vanligt. Festival, parad, band som spelar. Barcelonabor och turister i en salig röra. Aktiviteter som kanske inte har mycket med söndagens begivenhet att göra.

Men flaggan finns där överallt, går inte att missa. Och vid en liten kiosk med information om valet står José Maria Bosc, som går igång ordentligt i kontakt med en utländsk journalist.

– Vi är helt emot diskrimineringen från Madrid, säger han. Och vi kan inte bara acceptera vad som är ”lagligt”. I bland måste folket agera, som de svarta i USA när de slogs för sina rättigheter. Självständighet javisst!

I de lugnare kvarteren kring hotellet stöter jag på Eduardo Ruesca, en pensionär ute på långsam promenad. Eftertänksamt lyssnar han på mina frågor.

– Under de senaste åren har de inte gjort annat än slösat bort våra pengar, säger Eduardo.

Med ”dom” syftar han på den vänsterkoalition som styrt Barcelona sedan senast det var val.

– Begriper de inte att vi kan åka ur EU! Vi skulle förlora allt positivt som det för med sig att vara medlem.

Klassiska rivaler

Eduardo Ruesca är en desillusionerad gammal man som inte alls tänker rösta på söndag därför att det enligt honom ändå inte är någon idé. Men han är den förste här i Barcelona av de jag konfronterar med mina frågor som inte vurmar för katalansk självständighet. Som tror att ensam i det här fallet är svag.

Det finns en ja-lista inför söndagens val omfattande en koalition av katalanska partier från höger till vänster. Någon nej-lista existerar inte, förmodligen därför att det är alltför avlägset för de gamla klassiska rivalerna inom spansk politik, det nu regerande Partido Popular och socialdemokraterna i PSOE, att enas över huvud taget. Och dels för att det handlar om viktig politisk positionering inför kommande parlamentsval, redan i december.

Söndag avgör

Till de som liksom PP och PSOE inte vill se Spanien brytas upp med ett självständigt Katalonien hör de båda uppstickarpartierna på det nationella planet, Podemos till vänster och Ciudadanos som är ett borgerligt parti närmare mitten.

Och hur skulle det se ut utan Barca i La Liga? Ingen Clasico mot ärkefienden Real Madrid?

På söndag kväll får vi veta mera om den närmaste politiska utvecklingen i Katalonien, tills vidare en region i kungadömet Spanien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.