Den nya textlängden för tweets är inte uppskattad av alla användare. Foto: TT, Skärmdump Twitter

Twitter-användare hånar den nya textlängden

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade Twitter att de dubblar textlängden för en tweet från 140 tecken till 280 tecken. Användarna var inte sena att kritisera och skämta om det nya formatet.

När Jack Dorsey, medgrundare och vd för Twitter, berättade om teckenökningen svarade journalisten Caitlin Kelly genom att redigera ner hans tweet till 139 tecken.

Vice-journalisten Caitlin Kelly har redigerat ner Twitter-grundaren Jack Dorseys tweet om de nya textlängderna. Foto: Skärmdump Twitter

Många användare gick ut och konstaterade att hela syftet med Twitter är att man ska hålla sig kortfattad.

”Twitter ska alltså utöka från 140 till max 280 tecken. Snacka om att inte förstå sin egen plattforms säregenhet” skriver journalisten Emanuel Karlsten.

Journalisten Emanuel Karlsten twittrar om det nya textformatet. Foto: Skärmdump Twitter

Andra kritiserade Twitter för att inte ha lyssnat på användarnas önskemål om funktioner som kan motverka rasism och hatbrott, och istället ha ändrat appen på ett sätt som ingen önskat.

Endast vissa användare har än så länge fått tillgång till det långa formatet. De utvalda har i stor utsträckning passat på att använda de ökade utrymmet till att skämta om möjligheten att skriva längre.

”Som en av de få personer som fått tillgång till 280 tecken, snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla snälla ändra tillbaka ni hemska människor” skriver Wall Street Journal-journalisten Mike Bird.

Den amerikanska komikern Ellen DeGeneres gjorde som många andra och avbröt en tweet mitt i – eftersom många ännu inte fått tillgång till de nya textformatet.

Den amerikanska komikern Ellen DeGeneres skämtar om att hon fått fler tecken. Foto: Skärmdump Twitter

En hel del Twitter-användare uttrycker också oro för hur USA:s president Donald Trump – som gjort sig känd för att kommunicera genom Twitter – ska hantera det nya teckentillskottet. En av dem är den svenske journalisten Oisín Cantwell som skriver:

”Bara tanken på att Trump ska få 280 tecken till sitt förfogande. God natt, jord.”

Journalisten Oisín Cantwell om hur Donald Trump ska anpassa sig till det nya Twitter-formatet. Foto: Skärmdump Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.