Foto: TT

Uppdrag granskning anmält över 1000 gånger

Publicerad

Onsdagens Uppdrag granskning hade under torsdagskvällen blivit anmält mer än 1 000 gånger. Programmets granskning av nyhetsrapporteringen under metoo-hösten har väckt starka känslor, men även om antalet anmälningar är högt, betyder inte det att det är mer sannolikt att programmet kommer fällas.

Onsdagens Uppdrag granskning handlade om #metoo och rapporteringen kring förmodade förövare och brottsoffer. Reaktionerna på programmet har inte låtit vänta på sig. Vissa menar att Uppdrag granskning förringar och ifrågasätter brottsoffers berättelser, medan andra tycker att journalistiken kring #metoo publicerades med för lite fakta på fötterna och bör granskas.

Granskningsnämnden har under torsdagskvällen tagit emot över 1 000 anmälningar mot programmet, vilket är rekord för SVT. Det program som tidigare anmälts flest gånger var ett avsnitt av pratshowen Skavlan i vilket  Sverigedemokraternas partledare Jimmie Åkesson intervjuades. Det programmet anmäldes 690 gånger. Ärendet prövades och friades.

Många anmälningar leder inte till fällning

Kulturnyheterna har gått igenom ett 20-tal anmälningar till Granskningsnämnden. De allra flesta kommer från kvinnor och samtliga anmälningar Kulturnyheterna gått igenom anmäler programmet på grund av att anmälarna anser att Uppdrag granskning tagit parti för en man som anklagas för övergrepp och skuldbelägger en kvinna som säger sig vara utsatt.

Många anmälningar mot ett program betyder dock inte att det är mer sannolikt att Granskningsnämnden fattar ett beslut kring programmet eller fäller det. Vanligtvis tar SVT årligen emot runt 2 000 anmälningar totalt för sända tv-program.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet