Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund riktade hård kritik mot Medierna i P1 i våras, för deras reportage om en icke publicerad granskning av en svensk litteraturprofil. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Medierna i P1 frias för Uppdrag granskning-reportage

Publicerad

Sveriges Radios program Medierna rapporterade i våras om en uppmärksammad, opublicerad granskning av SVT:s Uppdrag granskning. Inslaget väckte häftig kritik från UG:s ansvarige utgivare Axel Björklund. Nu frias ”Medierna” i Granskningsnämnden.

I Mediernas reportage fick en makthavare inom litteraturbranschen prata om en opublicerad granskning av honom, och hur det påverkat dennes rykte och yrkesliv negativt. Programmet hette ”De har förstört mitt liv”, och handlade om huruvida en opublicerad granskning kan orsaka en allvarlig publicitetsskada.

Inslaget väckte häftig kritik från Uppdrag gransknings utgivare Axel Björklund, som menade att han inte fått bemöta allvarliga anklagelser om att ha förstört någons liv. Han anmälde i samband med detta programmet till Granskningsnämnden.

Krävde inte genmäle

Medierna frias nu i Granskningsnämnden, som menar att litteraturprofilens kritik mot UG inte krävde ytterligare bemötande, utöver det utrymme som Björklund fick i programmet.

Uppdrag gransknings planerade program om litteraturprofilen blev omtalat på förhand i litteraturkretsar och skulle ha sänts innan sommaren.

Men programmet sattes på paus efter att UG inte ansåg sig ”kunna erbjuda tillräckligt skydd för alla medverkande i granskningen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.