Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund riktar hård kritik mot helgens avsnitt av Medierna i P1. Han har anmält programmet till Granskningsnämnden. Mediernas utgivare Nina Glans menar att det inte förekommit jäv i produktionen. Foto: SR/SVT

Uppdrag granskning anmäler Medierna i P1 till Granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag Granskning anmäler Medierna i P1 till Granskningsnämnden och anklagar redaktionen för jäv. Detta efter att SR-programmet gjort ett inslag om att UG pausat en pågående granskning av en profil i litteraturvärlden, rapporterar Expressen.

Medierna i sin tur nekar till anklagelserna om jäv.

Uppdrags gransknings planerade program om litteraturprofilen blev omtalat på förhand i litteraturkretsar och skulle ha sänts innan sommaren.

Men programmet sattes på paus efter att UG inte ansåg sig ”kunna erbjuda tillräckligt skydd för alla medverkande i granskningen”.

I helgen gjorde Medierna i P1 ett inslag om den pausade granskningen, där de ville undersöka om en publicitetsskada kan uppstå även av en opublicerat program. Litteraturprofilen intervjuades anonymt, riktade hård kritik mot Uppdrag granskning och hävdade att ”de har förstört mitt liv”. Detta genom att kontakta en person i litteraturpersonens närhet under två års tid.

UG anmäler Medierna

Nu anklagar Uppdrag granskning Medierna i P1 för jäv, och ansvarig utgivare Axel Björklund har anmält programmet till Granskningsnämnden. Han menar att Mediernas rapportering haft allvarliga brister:

– De har brustit i att ge mig en chans att bemöta mycket allvarliga anklagelser. Hela inslaget heter ”De har förstört mitt liv”. Det får jag överhuvudtaget inte kommentera, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning.

Björklund menar också att ett tydligt jäv funnits i produktionen, genom att Medierna i P1:s ordinarie producent är sambo med delägaren i ett företag som litteraturprofilen är huvudägare av.

Nekar till jäv

Mediernas ansvariga utgivare Nina Glans nekar till anklagelserna om jäv i en skriftlig kommentar till SVT Kulturnyheterna eftersom att producenten ifråga var ersatt för detta inslag, och har inte jobbat med reportaget.

”Det aktuella inslaget sköttes helt enligt våra rutiner och den person som Axel Björklund menar hade egna intressen i fallet var överhuvudtaget inte inblandad i någon del av det aktuella inslaget”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.