Melodifestivalen 2009 – BWO klara för Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades de första åtta artisterna som ska tävla i Melodifestivalen 2009. De flesta är redan välkända i schlagersammanhang däribland BWO som ställer upp för fjärde gången.

Gemensamt för de släppta artisterna är att de alla är delaktiga upphovsmän till låten de ska framföra. Sex av de åtta har varit med tidigare – Alcazar, Lasse Lindh, Caroline af Ugglas, BWO, Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer, två är nykomlingar – Jennifer Brown och Emilia.

Fjärde gången gillt

Schlagerrävarna i BWO har tidigare ställt upp med ”Gone”, ”Temple of Love” och ”Lay Your Love On Me”. I år framför de electro-gospel-balladen ”You´re Not Alone”.

– Vi såg Dima Bilan göra sitt uppträdande och tänkte ”fan vi kan göra det så mycket bättre”. Och vi kommer onekligen göra det mycket bättre med den här låten, säger Martin Rolinski till Rapport.

– Är det någonstans vi skulle vilja åka och representera Sverige så är det Moskva. BWO slog igenom i Ryssland innan vi ens var kända i Sverige så det vore naturligt för oss. Att det är Moskva i år satte lite extra pirr i magen och skapade suget att vara med, säger Alexander Bard, dagen till ära iklädd shorts och två slipsar.

”Inte det minsta schlager”

Caroline af Ugglas var med förra året med ”Tror på dig”. År 2009 ställer hon upp med ”Snälla snälla”.

– Vi har precis gjort färdigt en platta och skickade in en låt på skoj. Den är inte specialskriven för Melodifestivalen och inte det minsta schlager! Enligt juryn sticker den ut jättemycket, säger Caroline af Ugglas och beskriver låten som ”Joplin-på-svenska-igen”.

Två debutanter

Alcazar har medverkat två tidigare år och båda gångerna tagit sig till final via ”Andra chansen”. Jennifer Brown däremot har aldrig tidigare varit med.

– Det känns helt fantastiskt och som en kul utmaning för mig att vara med. Jag är redo för det här nu, jag har inte varit det tidigare, säger Jennifer Brown som ställer upp med ”Never been here before”, ett passande låtnamn för en debutant.

– Jag har blivit mamma och har själv suttit hemma de senaste åren och tittat på Melodifestivalen. Det är kul att följa och det är ett bra sammanhang att vara med i, säger hon.

Även Emilia debuterar i Melodifestivalsammanhang.

– Det känns pirrigt. Det här är det största som händer i musik-Sverige. Jag har valt att ställa upp för att jag tycker om min låt. Den kommer från hjärtat och jag tror att den kan passa.

Upp-och-hoppa

Lasse Lindh debuterade i Melodifestivalen förra året med balladen ”Du behöver aldrig mer vara rädd”.

– Till skillnad från förra året är ”Jag slåss i dina kvarter” gladare, mer upp-och-hoppa. Den är jävligt snabbt, lite som tuggummipunk, lite som Ramones. Textmässigt handlar den om att vara jävligt trött på att vänta, att man vill ta tag i saker. Tänk att du och jag hörde ihop, då skulle jag kämpa, jag skulle slåss i dina kvarter, förklarar Lasse Lindh och får en nöjesreporter att rodna.

Låtskrivarna får inte längre plats i greenroom

Upphovsmakarna bakom låtarna kommer inte längre få sitta i greenroom tillsammans med artisterna. De får istället sitta bland publiken. Vissa ser det som ett tecken på att Melodifestivalen inte längre handlar om texterna och melodin utan om artisterna. SVT menar att förändringen främst handlar om utrymmesbrist och att spara tid.

– Tävlingen har tre lika viktiga komponenter – kompositionen, texten och artisten, fastslår Christer Björkman tävlingsansvarig på Melodifestivalen.

Deltävlingar, andra chansen... Drar ni inte ut på Melodifestivalen lite väl mycket?

– Jag tycker att sex veckor är i minsta laget. Det kan aldrig bli för mycket Melodifestival, säger Christer Björkman.

Sofia Lundgren

Åtta klara artister

Måns Zelmerlöw Hope & Glory

Lasse Lindh och Bandet Jag ska slåss i dina kvarter

Sarah Dawn Finer Moving on

Jennifer Brown Never been here before

Caroline af Ugglas Snälla snälla

Alcazar Stay the night

Emillia You're my world

BWO It's my life

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.