Foto: Jonas Ekströmer/TT

Melodifestivalen gör om röstningssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen gör om röstningssystemet inför årets deltävlingar efter att tävlingen kritiserats för att gynna barnvänliga bidrag. Nu ska rösterna viktas mot ålder.– En effekt av det blir att barns röster inte får lika stort genomslag som tidigare, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

De senaste åren har den som velat rösta på sitt favoritbidrag i Melodifestivalen kunnat göra det via en app och varje tittare har kunnat ge fem gratisröster. Men systemet har kritiserats för att ha gynnat de artister som har varit mer barntillvända.

– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger Anette Helenius i ett pressmeddelande.

Lika stor makt

Appen kommer att fortsätta att vara ett röstningsverktyg, men skillnaden är att röster från de olika åldersgrupperna kommer att viktas mot varandra.

– Vår nya röstningsmodell handlar inte om att göra vissa röster mindre värda, tvärtom. Vi tror att programmet blir mer spännande och intressant om alla åldersgruppers åsikter kommer fram tydligare. En effekt av det blir att barns röster inte får ett lika stort genomslag som tidigare. Varje grupp har en åttondel av den totala poängsumman, säger Anette Helenius.

Det finns sju åldersgrupper där den för de yngsta rymmer barn mellan 3 och 9 år och de äldsta får samsas i en grupp för personer över 75 år.

Möjligheten att SMS-rösta försvinner, men telefonröstningen finns kvar. Och det kommer även fortsättningsvis att gå att skänka pengar till Radiohjälpen via telefon. Alla telefonnummer går även att ringa direkt från appen.

Tillvägagångssättet vid hjärtröstningen i appen ändras inte. Men användaren behöver ange ålder vid inloggning.

Så här ser tittargrupperna ut:

• 3-9 år

• 10-15 år

• 16-29 år

• 30-44 år

• 45-59 år

• 60-74 år

• 75+

I finalen röstar även en internationell jury som består av samma antal jurygrupper som tittargrupper (8 st). Fördelningen mellan tittarna och internationella juryn är 50/50.

Deltävling 1-4:

Varje tittargrupp delar ut samma antal poäng (43). Fördelat på skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Andra chansen:

Varje tittargrupp delar ut en poäng till den som fått flest röster i varje duell. Blir det oavgjort i någon duell räknas istället antal röster.

Finalen:

Varje tittargrupp delar under en deltävling ut 58 poäng, baserat på skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Åtta internationella jurygrupper delar dessutom ut ytterligare 58 poäng var, baserat på samma poängskala. Bidraget som får flest poäng vinner Finalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.