Melodifestivalens första deltävling kommer att genomföras den 4-5 februari i Avicii arena i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/Fredrik Sandberg/TT

Melodifestivalen oroas över smittspridningen – ”En av de största riskerna i programmet”

Uppdaterad
Publicerad

Norges motsvarighet till Melodifestivalen har under tävlingens gång brottats med omställningar till följd av spridningen av omikron. Nu känner svenska mello oro för liknande problem.

Melodi Grand Prix, norska melodifestivalen, har fått revidera sitt deltagarupplägg. På lördag skulle duon Subwoolfer ha uppträtt i den tredje delfinalen, men då de båda insjuknat i covid-19 har de fått ersättas av gruppen Northkid. Även Annika Momrak, en av programledarna, har fått ställa in sin medverkan till följd av omikrons framfart.

Nu meddelar SVT Melodifestivalen att oron är närvarande även i den svenska varianten av musiktävlingen.

– Det är en av de största riskerna i programmet. En artist som är sjuk kan inte vistas på arenan, så enkelt är det, säger Anette Brattström, SVT:s projektledare för Melodifestivalen.

Enligt Folkhälsomyndigheten har det sedan i tisdags registrerats över 40 000 nya fall av Covid-19 i Sverige. Och Anette Brattström konstaterar att man i programarbetet har ett par olika scenarion med alternativa lösningar ifall någon i produktionen skulle bli sjuk. Men att det är svårt att se exakt hur de skulle kunna se ut.

– Det är svårt att gå in och exemplifiera hur de olika planerna ser ut eftersom det beror så mycket på när i tiden någon insjuknar och hur allvarligt sjuk personen är. Det är också något vi vill kommunicera med skivbolag och artist i första hand, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.