Foto: Ulrika Malm/SVT

David Lindgren återvänder som programledare för Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 11.00 presenterades programledaren för Melodifestivalen som går av stapeln om några månader. Det blir David Lindgren som återvänder i rollen som han delade med Clara Henry och Hasse Andersson i våras.

Varje år drar Melodifestivalen en enorm tv-publik. Årets final sågs av omkring 80 procent av alla aktiva tv-tittare. Som programledare för tävlingen har du med andra ord en hel del ögon på dig.

Efter förra årets stundtals kritiserade program återvänder nu David Lindgren som programledare. Men den här gången står han ensam. Det blir den 58:e upplagan av tävlingen 2018, och återigen kommer Lindgren att hålla oss i handen under sex veckor medan han guidar oss genom alla låtnummer.

– Jag blev så sjukt hedrad när de frågade igen, säger David Lindgren.

Mycket nytt

Det utlovas mycket nytt i nästa års tävling, både från projektledaren och David Lindgren själv.

– Vi spånar för fullt och jag har massor av idéer. Vi har spånat i en månad. Vi mejlar om olika öppningar, kanske något steppnummer eller mindre sångnummer, säger David Lindgren.

– Man vill prova nya grepp för kommande år men tittare ska även känna igen sig i programmet, säger projektledaren Anette Helenius som samtidigt lovar flera överraskningar i kommande upplagan av tävlingen.

Att axla rollen själv är något som David Lindgren ser fram emot.

– Man får gå in med nya förutsättningar och inte göra samma sak igen. Då var vi tre stycken och man körde allt när man fick sin plats. Nu är jag ju själv och då får man hålla en annan balans i det, det känns bra att SVT vågar satsa på mig, säger Lindgren.

Flera liknelser

Vad är det då som krävs för att bli programledare? Kulturnyheternas Tara Moshizi har sett några mönster som hon delade med sig av i Morgonstudion.

En av de vanligaste gemensamma punkterna är att tidigare tävlingsdeltagare tar klivet till att leda hela kalaset, en resa som bland annat Måns Zelmerlöw, Sanna Nielsen och Marie Serneholt gjort.

Något som även stämmer för David Lindgren som tävlade tre gånger, 2012 med låten Shout It Out, 2013 med låten Skyline och återigen 2016 med låten We Are Your Tomorrow, han kom till final samtliga gånger.

Se hela direktsändningen från presskonferensen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.