”Vi tror inte på en pappersprodukt”, säger Metros ägare Christen Ager-Hansen. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Metro säger upp 20 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Olika bud har kommit från tidningen Metros ledning i veckan. Vd Christen Ager-Hanssen sade initialt att ”journalister inte passade in i Metros affärsplan”, men backade sedan från ett tidigare uttalande att alla journalister skulle sägas upp.
Nu rapporterar facktidningen Journalisten att 20 anställda får gå och fyra blir kvar.

Ett av Metros två bolag, Tidnings AB Metro säger upp 20 anställda och behåller fyra tjänster i företaget, skriver tidningen Journalisten. Uppgiften kommer från Journalistförbundets lokala klubbordförande Åsa Larsson.

Några av dem som sägs upp kommer att erbjudas jobb i andra företag som investmentbolaget Custos äger. 2017 sålde finansmannen Mats Qviberg hela sitt innehav i Custos till Christen Ager-Hanssen för en krona.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har avslutats i oenighet.

– Det här är ohyggligt uppslitande, det är vänner och kollegor som sägs upp från en redaktion som kämpat så hårt genom åren. Vi har kämpat för tidningen, för journalistiken och för varandra, och nu slås den här gemenskapen och arbetsplatsen sönder, säger Åsa Larsson till Journalisten.

Mer lifestyle

Christen Ager-Hanssen säger till Kulturnyheterna att han inte fattat beslutet om uppsägningarna, men att han rekommenderat styrelsen i Tidnings AB Metro att säga upp.

– Jag anser att man med den fasta kostnaden inte har flexibilitet att styra innehållet på ett riktigt sätt. Jag tror man kan hålla nere kostnaderna genom att inte ha redaktörer och ha frilansare och köpa innehåll och inte vara låst i massa avtal, säger han.

Är Metro fortfarande en journalistisk produkt?

– Den journalistiska produkten Metro har ju inte varit den mest utpräglade delen av Metro. Metro har succesivt gått mer och mer mot lite djupare förklaringar och mer mot lifestyle-hållet, säger han och tillägger:

– Först och främst är det ju idag en nätprodukt som har en ambition att engagera.

Kulturnyheterna söker Åsa Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.