Mexiko anklagar klädföretag för mönsterstöld

Uppdaterad
Publicerad

Mexikos kulturminister menar att flera stora klädmärken stjäl mönster från mexikanska minoritetsgrupper och massproducerar dem. Nu kräver hon en offentlig förklaring av företagen.

Mexikos kulturminister Alejandra Frausto anklagar internationella stormärken som Zara, Anthropologie och Patowl för kulturell apropriering. Märkena stjäl och massproducerar mönster från mexikanska minoritetsgrupper utan att minoritetsgrupperna kompenseras, enligt henne. Nu kräver det mexikanska kulturdepartementet att klädföretagen offentligt förklarar varför de kapitaliserar på kollektiv egendom utan att nämna mönstrens ursprung eller kompensera grupperna som skapat dem, rapporterar Reuters.

Ministern pekar ut en rad likheter, till exempel ser hon att Zara kopierat ett mönster från Mixtekerna, en folkgrupp som främst bor i en region i södra Mexiko. Inget av de utpekade klädföretagen har ännu svarat på kritiken.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.