Michael Moore. Foto: TT/Rob Kim

Michael Moore gör dokumentär om Trump

Uppdaterad
Publicerad

Michael Moore gör en dokumentär om Donald Trump och har i hemlighet filmat i flera månader. Filmen som får namnet ”Fahrenheit 11/9” blir Moores andra kritiska granskning av en sittande president.

Det var den 8 november som Donald Trump officiellt valdes till USA:s president, och den nya dokumentärfilmens namn ”Fahrenheit 11/9” tar därmed avstamp i dagen efter valet.

Michael Moore är en känd Trump-kritiker och har anordnat manifestationer mot Trump, släppt filmen Michael Moore i Trumpland och ska dessutom delta i Broadwayshowen The terms of my surrender som driver med den sittande presidenten. Nu blir det också en dokumentär om Trump och enligt The Guardian har produktionen av filmen redan pågått i flera månader.

Gjorde dokumentär om Bush

Men det är inte första gången Moore filmar en dokumentär om en amerikansk president. I filmen Fahrenheit 9/11 granskade han kritiskt Bushadministrationen och det politiska efterspelet av 11 september-attackerna 2001.

Filmen blev en succé – den fick Guldpalmen i Cannes 2004 och är än idag den högst inkomstbringade dokumentärfilmen någonsin.

Hur det går för Farenheit 11/9 som säljs under den nuvarande Cannes-festivalen, återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.