Michael Nyqvist höll sjukdomen hemlig

Uppdaterad
Publicerad

I Susanne Cederbergs dokumentär ”Michael Nyqvist – ett porträtt” från 2016 berättar Nyqvist om barndomen och om hur det är att vara skådespelare i Hollywood. Ingen visste då att han ett år senare skulle drabbas av cancer, och Nyqvist höll sjukdomen hemlig in i det sista.

I en intervju med Aftonbladet berättar filmaren Susanne Cederberg att hon lärde känna Michael Nyqvist 2009 när han slog igenom i ”Millennium”. Redan då ville hon göra ett porträtt av skådespelaren, men Michael Nyqvist tackade nej: han hade fullt upp just då.

LÄS MER: Michael Nyqvists skådespelarkarriär i bilder

LÄS MER: Världen minns Michael Nyqvist

Blev nära vänner

Cederberg och Nyqvist blev nära vänner, och för ett år sedan sa han att han ville att hon skulle göra porträttet. Susanne Cederberg var osäker om hon ville göra en dokumentär nu när de kände varandra, men bestämde sig för att göra filmen.

– Han hade en enorm integritet och var inte som många andra som visade upp sina hem och så, men jag fick följa med honom på hans sommarställe. Jag fick hans förtroende, det är jag jättetacksam för, säger hon till Aftonbladet.

Höll sjukdomen hemlig

Ett år senare, när inspelningarna var färdiga, kom beskedet att Nyqvist drabbats av lungcancer.

Cederberg tyckte till en början att de borde ta upp sjukdomen på något sätt i filmen, men Nyqvist ville inte det. Han ville inte att allt skulle börja handla om cancern.

Såväl Susanne Cederberg som Michael Nyqvist och hans nära trodde då att han skulle överleva.

– Det är ju många som klarat sig, den rädslan fanns inte då. Han har haft gott mod hela tiden och hoppades att det skulle ge med sig, men det har det inte gjort. Ibland var han väldigt förtvivlad, och ibland mer positiv. Men han hade alltid sin humor kvar, han var en fantastiskt rolig person att vara med.

LÄS MER: Gerard Butler: ”Han hade glimten i ögat”

LÄS MER: Krönika: ”Lika innerlig utanför mataffären som på scenen och på filmduken”

”Djupt ledsen”

Michael Nyqvist var nöjd med Susanne Cederbergs porträtt av honom.

– Han var väldigt glad för att vi gjorde porträttet, var väldigt stolt över det, skriver Susanne Cederberg i ett sms till Kulturnyheterna.

Beskedet att vännen gått bort slog Susanne Cederberg hårt. Hon hade haft kontakt med Michael Nyqvist hela tiden, och besökte honom bara en vecka tidigare.

– Jag är djupt ledsen och mina tankar går nu till hans allra närmaste, skriver hon.

”Michael Nyqvist – ett porträtt” sänds i repris på SVT1 torsdag 29 juni klockan 20.00.

Den finns även på SVT Play: Se hela dokumentären här (länk till SVT Play)

LÄS MER: ”Vännerna i chock: ”visste inte ens att han var sjuk”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Michael Nyqvist 1960 - 2017

Mer i ämnet