Michael Nyqvists begravning i Katarina Kyrka. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Michael Nyqvists hedrades med konst, musik och poesi

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen tog nära och kära och även den inbjudna allmänheten farväl till hyllade skådespelaren Michael Nyqvist under en ceremoni i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Hans dotter valde att hylla sin pappa med ett eget porträtt på försättsbladet till programmet.

Under fredagseftermiddagen var familj, vänner och kollegor på plats vid kyrkan för att ta farväl av skådespelaren och författaren Michael Nyqvist.

LÄS MER: Nu samlas nära och kära för att minnas Michael Nyqvist

Michael Nyqvist dotter Ellen Nyqvist har gjort porträttet på försättsbladet. Foto: TT/SVT

Under en ceremoni som både kom att innehålla psalmer och poesi kunde även allmänheten ta ett sista farväl. Programmet ramades in av ett porträtt på försättsbladet som Michael Nyqvist dotter, Ellen Nyqvist, gjort.

”Blackbird” och ”Härlig är jorden”

En av Sveriges mest kända psalmer, 297 ”Härlig är jorden”,  sjöngs och även den engelskaspråkiga psalmen med text från 1779, ”Amazing grace”. Båda psalmerna var med i filmen ”Så som i himmelen”. Även ”Blackbird” av The Beatles från 1968 spelades under ceremonin med Magnus Carlson från bandet ”Weeping willows” på sång.

Det framfördes också dikter. Författaren Kristoffer Leandoer läste Gunnar Ekelöfs ”Envoi” och skådespelaren Johan H:son Kjellgren läste en dikt som Michael Nyqvist själv gjort en bearbetning av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Michael Nyqvist 1960 - 2017

Mer i ämnet