Foto: TT

I dag begravs folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist

Uppdaterad
Publicerad

I dag förs den hyllade skådespelaren Michael Nyqvist till den sista vilan. På begravningen väntas stora delar av den svenska skådespelareliten och internationella gäster ta ett sista farväl av Michael Nyqvist.

Den 27 juni gick skådespelaren Michael Nyqvist bort, ett år efter att ha diagnostiserats med lungcancer. Under fredagen kommer begravningen att äga rum klockan 14 i Katarina kyrka i Stockholm.

Programmet för begravningen hålls hemligt fram till precis innan den börjar. Det som är känt är att den är öppen för allmänheten och att det väntas komma många som vill ta farväl av den folkkäre skådespelaren.

LÄS MER: ”Han höll sjukdomen hemlig – rädslan att dö fanns inte”

”Sorg och tacksamhet”

Stora delar av Sveriges skådespelarelit och även internationella gäster väntas till begravningen. Bland annat kommer kollegorna Frida Hallgren och Kay Pollak från den Oscarsnominerade filmen ”Såsom i himlen”.

– Jag går ju bara dit med två känslor, det är sorg och tacksamhet. Det är sorg att han är borta och tacksamhet för vad jag fick uppleva tillsammans med honom, säger regissören Kay Pollak.

LÄS MER: Kay Pollak: ”Micke sökte sanningen i sitt skådespeleri”

Skådespelarkonst som enande kraft

Nyligen blev det känt att en stiftelse till Michael Nyqvist minne grundats. Med Michael Nyqvist vision som mål ska stiftelsen arbeta för att använda skådespelarkonsten som konfliktlösare.

– Vi ska aldrig glömma honom och all den energi han hade, säger skådespelaren Pernilla August som sitter i stiftelsens styrelse.

TV: Se Nyqvist i några av hans stora filmroller

Guldbaggeprisad

Michael Nyqvist har en lång och gedigen skådespelarkarriär bakom sig. Efter gymnasiet gick han en förberedande teaterutbildning och sedan på Scenskolan i Malmö. 1995 slog han igenom i stadsteaterns uppsättning av ”Angels in America Part One”.

Det stora publikgenombrottet kom med ”Grabben i graven bredvid” 2002. För rollen som mjölkbonden Benny belönades han med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

TV: Hör Nyqvists hyllade sommarprat igen: ”Jag är inte din riktiga mamma”

Hyllades internationellt

Michael Nyqvist har medverkat i ett otal filmer och på senare år gjorde han även en internationell karriär där han bland annat har spelat mot Tom Cruise i ”Mission: Impossible – Ghost Protocol”.

För ”Den allvarsamma leken” (2016) tilldelades Michael Nyqvist ytterligare en Guldbagge för bästa manliga biroll.

När beskedet om Michael Nyqvists bortgång nådde allmänheten beklagade många svenskar sorgen. Även internationellt hyllades Michael Nyqvists skådespelarkarriär.

LÄS MER: Pierce Brosnan om Michael Nyqvist: En älskvärd man

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Michael Nyqvist 1960 - 2017

Mer i ämnet