Gerard Butler: ”Han hade glimten i ögat”

Uppdaterad
Publicerad

Michael Nyqvist har gått bort, bara 56 år gammal. Internationellt är hans bortgång en stor nyhet, och hans skådespelarkarriär hyllas av många. – Han är en av mina favoriter, säger den skotske skådespelaren, Gerard Butler.

Michael Nyqvist avled på tisdagkvällen efter en längre tids sjukdom. Hans död kom som en chock för många, och flera av hans vänner kände inte ens till att han hade lungcancer.

LÄS MER: Vänner i chock: ”Visste inte ens att han var sjuk”

I Sverige hyllas och minns han av kollegor, nära och kära och alla som berördes av hans skådespeleri.

”Han hade glimten i ögat”

Men hyllningen fortsätter även utanför Sveriges gränser. Den skotske skådespelaren Gerard Butler la upp ett klipp på Twitter där han skickar sina kondoleanser till Nyqvist och hans familj.

”Jag är sällan manad till att göra så här... men jag fick reda på att [Michael Nyqvist] gick bort idag... Han är en av mina favoriter om inte min absoluta favorit – en person med så mycket talang och barnsliga egenskaper och leklust,” säger Butler och fortsätter:

KRÖNIKA: ”Det här är så oerhört, fruktansvärt ledsamt”

”Men mer än någonting annat en sån otrolig ödmjukhet och värme, med glimten i ögat,” skriver han.

Butler och Nyqvist kände varandra väl, och spelar mot varandra den kommande filmen Hunter Killer. 

”En ära att dela en skärm med dig”

Skåspelaren Addison Timlin skriver på Twitter att ”det var en ära att dela en skärm med dig men ännu mer att dela ett rum. Xo”. Timlin spelade med Nyqvist i ”Mission: Impossible – Ghost Protocol”.

Manusskribenten Amy Berg skriver att hon ”inte kan sluta tänka på Michael Nyqvist. Ugh. Han kommer att saknas”.

BILDSPEL: Michael Nyqvists skådespelarkarriär

Internationella medier uppmärksammar Nyqvists bortgång. The New York Times skriver om Nyqvists ungdom och sökandet efter hans biologiska föräldrar. En tid som tidningen beskriver som ”den mest traumatiska i hans liv”.

Även veckotidningen Variety uppmärksammar hans bortgång, och skriver att hans genombrott kom med Lukas Moodyssons ”Tillsammans” (2000), då han vann sin första Guldbagge.

Internationell karriär

Med de tre filmatiseringarna av Stieg Larssons ”Millennium”-serie – som blev en internationell supersuccé, med Nyqvist i huvudrollen som journalisten Mikael Blomkvist – öppnades dörrarna för utländska filmproduktioner.

TV: Michael Nyqvist: ”Jag hade aldrig drömt om Hollywood”

Bland annat spelade han den galne svensk-ryske kärnvapenstrategen i ”Mission: Impossible – Ghost Protocol” (2011).

I en liknande roll spelade Nyqvist mot Keanu Reeves i ”John Wick” (2014) där han spelade den ryske maffia-bossen Viggo Tarasov – den ledande skurken i filmen.

Han är även aktuell med den kommande filmen Hunter Killer som där han spelar mot Gerard Butler.

SVT rapporterade · Hur minns du Michael Nyqvist?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Michael Nyqvist 1960 - 2017

Mer i ämnet