Microsoft stäms av fans efter Activision Blizzard-köp

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2022 tillkännagavs techgiganten Microsofts köp av spelföretaget Activision Blizzard för motsvarande 700 miljarder kronor. Reaktioner väcktes då inom branschen om att det sammanslagna företaget skulle bli för starkt. Något som nu fått bland annat fans till spelstudion att stämma Microsoft, rapporterar Reuters.

Microsoft äger spelkonsolen Xbox medan Activision Blizzard står bakom stortitlar som ”Call of duty” och ”World of warcraft”.

Tidigare i december lämnade Federal trade comission (FTC), USA:s motsvarighet till konkurrens- och konsumentverket, in en stämningsansökan i förhoppning att stoppa köpet. Nu, två veckor senare, har även tio spelare från New jersey, New mexico och Kalifornien gått ihop och lämnat in ytterligare en stämning till Kaliforniens federala domstol.

– Jag tror att det finns en generell ovisshet om vad det kommer leda till, vi har aldrig sett en affär av den här storleken, säger speljournalisten Elisabeth Bergqvist.

”En aggressiv framflyttning”

Spelarna bakom stämningen menar att Microsoft ”riskerar att skapa ett monopol” där företaget sedan kan välja att höja priser på sina spel och stänga ute konkurrenter genom att binda titlar till sin egen konsol.

Dock är det här ”konsolkriget” något som enligt Bergqvist pågått i flera år mellan de tre största aktörerna; Microsoft, Sony (som äger Playstation) och Nintendo. Hon ser köpet som en utvidgning av tävlingen om konsumenterna.

– Microsoft köper nu inte bara andelar inom konsolsfären utan även inom mobil och streaming. Det är en väldigt aggressiv framflyttning.

Microsoft: Gynnar konkurrensen

Microsoft försvarar köpet och menar att det kommer gynna konkurrensen. De har även erbjudit både Sony och Nintendo tillgång till ”Call och duty”-serien i tio år framöver, där en ny titel släpps årligen. Brad Smith, Microsofts vice ordförande, säger i ett uttalande att företaget ser fram emot att presentera sitt fall för FTC i rätten.

– Även om de nu riktar blickarna mot ”Call of duty” får vi inte glömma att det handlar om en massa andra stora serier, som de kan låsa till sina plattformar. Till exempel ”World of warcraft” eller svenska ”Candy crush”, säger Elisabeth Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.