Presentation av filmen Tills solen går upp. Producent Patrik Ryborn och skådisarna Helen Sjöholm, Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg samt regissör Peter Dalle.

Mikael Persbrandt i ny Peter Dalle-film

Publicerad

Peter Dalles nya film Tills solen går upp handlar om Peder som i julhandeln stöter ihop med Hanna, en gammal kärlek från förr. Trots att de båda är lyckligt gifta tänds gnistan och Peder hittar ett onekligen udda sätt att vara tillsammans med Hanna – nämligen i sina drömmar.

– Filmen är drömskt märklig, säger Mikael Persbrandt som spelar Peder, till Kulturnyheterna.

Med hjälp av en gammal bok från 1500-talet som Peder får i julklapp av sin hustru Lena, som spelas av Helen Sjöholm, lär sig Peder hur man kan styra sina drömmar och en helt ny värld öppnas upp för honom.

På dagarna lever Peder som vanligt, men på nätterna träffar han i hemlighet Hanna i sina drömmar. De ses på drömlika platser och lever där ut sina fantasier och sin längtan. Men när gränsen mellan dröm och verklighet suddas ut uppstår komplikationer.

– Det är ju inte två fria och lediga människor som ses, de är faktiskt lyckligt gifta bägge två. Man kan ju älska fler än en person, men man kan inte leva med flera. Det blir för komplicerat, säger Peter Dalle som står för både regi, manus och som också spelar en av huvudrollerna.

”Varm, besatt kärlek”

Vanna Rosenberg gör rollen som Hanna och beskriver en kärlekshistoria med flera lager.

– Tankemässigt får du resa, men du får också insikter och frågeställningar som är väldigt relevanta och spännande, säger Vanna Rosenberg till Kulturnyheterna.

Mikael Persbrandt, som gör rollen som Peder, beskriver relationen till Hanna som ”en varm, besatt kärlek”. Trots att Peder älskar sin hustru och inte har några planer på att lämna henne utvecklar sig snart situationen till något han inte har väntat sig.

– Livet, eller drömmarna i det här fallet, far iväg med mig så att jag tappar kontrollen, säger Mikael Persbrandt.

Några scener kvar

Innan coronapandemin slog till hann filmteamet spela in drygt det mesta av filmen. Nu återstår två veckor inspelning utomlands, och därefter är filmen planerad att ha premiär under julen 2020.

– Jag tror att det här blir en stunds välkommen eskapism i juletid, säger Mikael Persbrandt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.