Hör Mikael Wiehes tankar om karriärsavslutet. Foto: SVT

Mikael Wiehe avslutar sin musikkarriär

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Wiehe har verkat som artist i nära 60 år. Nu meddelar han att han lägger ner musikkarriären. Den skånska stjärntrubaduren ger sig med albumet Den siste mohikanen ut på en sista turné under 2022.

75-årige Mikael Wiehe berättar att en av anledningarna till karriärsavslutet är åldern och säger att det är bättre att hellre lägga av i god tid än att stanna i branschen för länge. 

– Jag tänker att det är bättre att lägga av två år för tidigt än två år för sent, för än så länge kan jag stå på benen och inte minst kan jag fortfarande höra publikens applåder, säger Wiehe. 

Den siste mohikanen är namnet på Wiehes sista album, och är även den musik som han kommer spela på sin sista turné. Artisten understryker att turnén inte kommer dra ut på tiden. 

– Jag vill inte ha en flera hundra dagar lång turné, säger Mikael Wiehe.

Karriären

Under 1960-talet spelade Mikael Wiehe i band som Bluncks Lucky seven och i The Moccers. Efter The Moccers upplösning började Wiehe spela med bandet Spridda Skurar. I Spridda skurar fanns flera av medlemmarna som skulle komma att ingå i Hoola Bandoola band. Han har även uppträtt på Allsång på Skansen och deltagit i TV4:s Så mycket bättre.

Utöver musiken har även Mikael Wiehe engagerat sig politiskt. Han leder bland annat Stiftelsen Hela Sverige, Artister mot nazister och spelade 2007 på en stödgala för Kuba annordnad av Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Svensk-kubanska föreningen.

Hör Mikael Wiehes tankar om karriärsavslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.